Opština Kula spremna za greenfield investicije

Opština Kula je nakon višegodišnjih aktivnosti spremna za greenfield investicije. Opštinsko Veće je na sednici održanoj 15.10.2011. godine usvojilo Javni poziv investitorima da ulažu u opštinu Kula.

Opština Kula je pripremila i poslovne podsticaje za investitore kojima nudi i do 50% umanjenja naknade za građevinsko zemljište. Lokalna samouprava nudi i oslobađanje od komunalnih taksi za isticanje firme, naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine u naredne dve godine, kao i oslobađanje od troškova za priključenje objekata na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Pored posebnih pogodnosti potencijalni investitori mogu očekivati i dobijanje svih potrebnih dozvola u dokumentacije u odgovarajućem roku.

Radna zona u Kuli se nalazi na izuzetnoj lokaciji između Kule i Vrbasa, na magistralnom putu M-3. U radnoj zoni investitori mogu graditi na površini od 20 ha. Opština Kula je spremna da potencijalnim investitorima izađe u susret i da unutar radne zone formira parcele površine u zavisnosti od potreba investitora. U okviru radne zone dozvoljena je gradnja objekata u kojima se mogu obavljati sve privredne (proizvodne) delatnosti, skladištiti sirovine i gotovi proizvodi, obavljati uslužne delatnosti i slično.

Prednosti izabrane lokacije za izgradnju industrijske zone su u dostupnosti saobraćajnica (magistralni put M-3 prolazi pored planirane industrijske zone, udaljenost od autoputa E-75 iznosi 17 km, blizina međunarodne železničke pruge (Budimpešta-Subotica-Vrbas-Novi Sad-Beograd-Niš-Atina) udaljenost 12 km, postojanje vodnog puta (Veliki Bački Kanal) koji će posle revitalizacije postati plovan.

Opština Kula je uložila 80 miliona dinara u izradu projektne dokumentacije za uređenje industrijske zone, kao i izgradnju infrastrukturnih objekata, a novac je obezbeđen  zaduživanjem kod poslovne banke.