Насеље настало на раскршћу путева Кула – Бачка Топола и Црвенка – Мали Идош на регионалном путу Суботица – Оџаци. Насеље датира од 1921. године, непосредно после завршетка првог светског рата, када српски солунски добровољци, који су добили земљу од ондашње краљевске влати, оснивају своју добровољачку колонију и дају јој име “Соколац“. Између два светска рата насеље се тако и назива, да би после другог рата село добило име “Липар“ – како се и данас зове.

Географски положај насеља одређује и главно занимање становништва, а то је пољопривреда, тако да поред индивидуалних поседа, у селу активно делују три земљорадничке задруге и једна радна јединица комбината “Ðуро Стругар“ из Куле. Поред тога, индустријски део насеља чини кланица “Сторкмес“ компаније Родић, затим млин за производњу пшеничног и кукурузног брашна – “Зрнокоп“ из Куле.

Основна школа “Никола Тесла“ је адаптирана, као и дечији вртић. Здравствене услуге Липарчани добијају у амбуланти која ради у склопу Дома здравља у Кули, док је зграда Дома културе место окупљања позоришних аматера и љубитеља културних активности.

Спортски живот је организован у оквиру спортског друштва у Липару (фудбалски, шаховски и одбојкашки) тако да је спортски живот у месту веома развијен обзиром на релативно мали број становника. Ту су и пошта и ветеринарска амбуланта – испоставе ветеринарске станице у Кули, која организује и води бригу о здравственој заштити домаћих животиња.

Село има своју месну заједницу, у којој, делујући кроз Савет Месне заједнице и остале облике организовања и окупљања, липарчани успешно организују свој друштвени живот. Основни задатак МЗ Липар је брига о потребама свих грађана који живе у насељу, што је видљиво у многим сегментима живота овог села.