Kanalizaciona mreža

U prethodnom periodu u ovu svrhu je uloženo preko 750 miliona dinara za ove potrebe.

Opština Kula je napravila značajan korak ka konačnom rešavanju problema „Begejca“, koji se nalazi u blizini centra Kule.

Izgrađena je nedostajuća ulična kanalizaciona mreža u Kuli i Crvenki, kao i tranzitni potisni vod Crvenka – Kula.

Investicija vredna 600 miliona dinara, predstavlja najveće investiciono ulaganje. Posao je obuhvatao izgradnju ukupno 50 kilometara cevovoda, i to 28 kilometara kanalizacione mreže u Crvenki, 13 kilometara u Kuli, kao i 9 kilometara potisnog voda od Crvenke do kolektora otpadnih voda u Kuli.

Realizacijom ovog projekta sprečiće se odlivanje fekalnih voda u ovaj lateralni kanal I 64, i tako će se stvoriti uslovi za njegovo čišćenje, kao i normalan život građana koji žive u neposrednoj blizini kanala, kao i svih Kuljana i Crvenčana koji decenijama trpe neprijatne mirise koji ugrožavaju zdravlje.

Novac je značajnim delom obezbeđen iz opštinskog budžeta (300 miliona dinara), a jednakim iznosom ovaj projekat su podržali pokrajinska i republička vlast. Izgradnjom kanalizacije i potisnog voda, otpadne vode iz domaćinstava prikupljaće se ka magistralnom kolektoru, izgrađenom između Kule i Vrbasa. Na ovaj način se obezbeđuju dodatne količine otpadnih voda što će doprineti radu zajedničkog Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda Kule i Vrbasa.