
Представа ,,Дугме“ у недељу у Сивцу
14. март 2025.
Сутра у Србији Дан жалости због трагедије у Северној Македонији
17. март 2025.У великој сали Ловачког дома у Црвенки одржана је свечана Скупштина Удружења виноградара и воћара „Стари подруми“. На дневном реду биле су следеће тачке: Поздравна реч председника Скупштине удружења, Едукација за стицање сертификата за безбедну примену пестицида и заштитних средстава, Нови трендови у заштити воћа и винограда и Практична искуства у заштити шљиве. Присутнима су се, поред представника удружења „Стари подруми“, обратили и представници Пољопривредне саветодавне и стручне службе Врбас и компаније Агромаркет. Након службеног дела, организовано је дружење уз ручак и дегустацију војвођанских вина. Председник Удружења виноградара и воћара „Стари подруми“ Мирко Марић рекао је да се традиционално у ово време организује скупштина, те да њихово удружење може да се похвали са седам нових младих чланова. Марић је нагласио и то да је један од битнијих циљева ревитализација винских подрума, а у том веома битном пројекту очекују подршку и разумевање локалне самоуправе:
„Ми традиционално у ово време када смо основани организујемо скупштину и морам да кажем да сам задовољан одзивом. Поред неофицијелног дела, ми организујемо и стручна предавања о савременом воћарству и виноградарству, јер без науке данас је немогуће бавити се тим делатностима. Искуство са једне и љубав према послу са друге стране такође играју велику улогу али без праћења научних трендова резултати изостају. Поред тога, ова скупштина ће допринети стварању нових контаката што и јесте један од важнијих циљева. Такође, циљ нам је и да афирмишемо наше захтеве, а главни од њих свакако је ревитализација винских подрума и њихово издавање од стране општине Кула на неки дужи период. Оваква пракса већ постоји у Сремским Карловцима и показала се као пун погодак, па и ми очекујемо да ће наша локална самоуправа имати слуха за ову итекако корисну и спасоносну идеју за винске подруме“.
У име општине Кула скупу је присуствовао заменик председника, Карољ Валка који је истакао да виноградарство и воћарство имају дугу и веома успешну традицију на простору општине Кула, те да му је лично веома драго што и даље постоји велико интересовање за ове делатности:
„Чињеница је да је виноградарство и раније било веома заступљено у нашим крајевима, поготово овде у Црвенки. Оно је добро и као хоби али и као извор прихода и радује ме што постоји велико интересовање људи. Истакао бих и то да на овакве скупове долазе и људи из света науке, јер њихове смернице на пољу коришћења пестицида итекако имају значаја на пољу бављења не само виноградарством и воћарством, већ и пољопривредом у глобалу“.
Тамара Павлица из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Врбас рекла је да су њене колеге и она у свакодневном контакту са пољопривредним произвођачима, како по питању производње тако и по питању свих информација које њих занимају:
„Ми смо, као стручна служба, у свакодневној комуникацији са пољопривредним произвођачима, како по питању производње тако и по питању свих информације које њих интересују, посебно у вези са свим пословима и обукама које долазе од стране надлежног министарства. На пример, једна од тема излагања била је и безбедна примена пестицида и добијање сертификата пре које ће бити одржана обука за стицање истог. Ми смо присутне ближе упознали са свим информацијама на ову тему и то ће бити нова активност која ће се спроводити преко стручних служби. Организоваћемо предавања и обавештаваћемо произвођаче, а они ће попуњавати захтев, извршити уплату и након одслушаног предавања биће организовано полагање на основу којег ће они добити сертификат помоћу којег ће вршити третирање и набавку пестицида“.
Владимир Сабљак из стручне службе за исхрану биља компаније „Агромаркет“ истакао је да су новитети у области заштите винове лозе увек актуелна тема, те да је владало велико интересовање присутних виноградара, посебно имајући у виду чињеницу да климатске промене из године у годину намећу потребу праћења трендова у овој области:
„Ми смо компанија која је једна од најјачих у агросектору када је реч о употреби пестицида и исхране биља и овде смо причали о новитетима и искуствима када је реч о заштити винове лозе и осталих воћарских култура. Дуго година смо сви сведоци промене климатских услова, као и високих температура и сунчеве радијације и све то је довело до тога да долази до промена у начину исхране и врсти препарата које се користе јер оптимално имамо мало времена да реагујемо те морамо да будемо прецизни“.