У Сивцу одржана 16. национална изложба паса свих раса
5. јун 2023.Постављена нова подлога у сали за борилачке вештине у Црвенки
5. јун 2023.Манифестација „Укуси традиције“ одржана је у дворишту Спортско-школске хале у Руском Крстуру. Циљ манифестације је приказивање русинске кухиње, као и кухиње осталих националних заједница које живе у општини Кула. Кроз целодневни програм посетиоци су имали прилику да виде поступак припреме традиционалних јела и да иста пробају. Такође, организоване
„Прва манифестација прошла је изузетно запажено и били су задовољни и посетиоци и излагачи, тако да смо са пуним еланом ушли у организацију овогодишњих „Укуса традиције“. Сви присутни су могли да виде како се спремају нека стара русинска јела, могли су и да купе и пробају та јела, те је тако био богат програм у оквиру којег је било за сваког по нешто“.
Ово је била друга по реду манифестација, а учешће је узело и удружење жена „Бајка“ из Руског Крстура, о чијем раду је нешто више рекла Славица Катона:
„Наше удружење се иначе бави очувањем традиције русинског народа, припремом традиционалних јела и израдом разних уметничких радова, тако да смо присутне у свакој сфери када су у питању култура и традиција.“
Једно од јела које је било на менију је и паприкаш, а припремали су га чланови Културно-уметничког друштва „Петро Кузмјак“ из Новог Орахова. Владимир Магоч из овог друштва нагласио је да њихово друштво већ више од 70 година чува културу и обичаје Русина у Новом Орахову:
„Овај паприкаш има своју историју, тачније почели смо 2005. године са нашом активношћу у овом правцу. Наше друштво организовано је већ 1947. године и већ 76 година чувамо културу и традицију нашег народа.
Манифестација је почела нешто пре поднева, а учесници нису губили време те су одмах након отварања прионули на посао. Једна од вредних учесница била је и Љубица Њаради, која је истакла да сва јела спрема на традиционалан начин и по старом рецепту:
„Спремила сам бељуше, то је дизано тесто са сиром и павлаком, затим сам спремала погачице са чварцима, и то две врсте. Спремила сам и старо русинско јело, питу, која је спремљена на мало модернији начин, али по старом рецепту“.