Еко-школица за ученике ОШ “Вук Караџић”

0

Основна школа “Вук Караџић” из Црвенке реализује пројекат под називом “Кружна економија у школама”. Руководилац пројекта је Јелена Керекеш, а у Еко-школицу је укључено петнаесторо деце, ученици Школе од петог до седмог разреда. Директорица Школе Наташа Ђерић рекла је да је пројекат започет претходне школске године у оквиру пројекта Покрајинског секретаријата за образовање под називом “За чистије и зеленије школе Војводине”.

-Због целе ситуације са епидемијом корона вируса пројекат је мало стао, али успевамо да га и даље реализујемо, захваљујући Министарству заштите животне средине и у сарадњи са Еколошким покретом Врбас. Суштина пројекта је да се промовише и имплементира одрживи развој и рециклирање, као и да се деца едукују, али и грађани Црвенке, рекла је директорица Ђерић.

Директорица је истакла да ће деца проћи неколико радионица, а вршиће и промоћи међу грађанима Црвенке и позвати их да учествују у овом пројекту.

Рециклажни центар је такође једна од новина. Постављене су џамбо вреће у дворишту Школе где ће се вршити рециклажа, а све што се буде сакупило од средстава биће намењено деци за њихове потребе. Директорица је истакла да су деца вољна да се ангажују око пројеката који нису део редовне наставе и да су у Школи задовољни што имају могућност да им то приуште.

Ратко Ђурђевац, председник Еколошког покрета Врбас рекао је да је у оквиру пројекта, а уз помоћ донатора, направљено еколошко двориште, а да је у сарадњи са партнером “Ecology sуstem” договорено да се откупљује сав рециклажни материјал, што ће омогућити деци комотније услове школовања.

-У оквиру пројекта анимирали смо мноштво наших пословних партнера, нарочито из Црвенке, који су донирали школи по један амбијентални мозаик сто који ће да буде део летње учионице, рекао је Ђурђевац.

Ђурђевац је најавио и велику трибину која ће бити намењена родитељима, на којој ће им објаснити потребу да сарађују са школом и потребу да уступају разврстан отпад школи и какве све користи школа има од тога. Ђурђевац је истакао да је формирана квалитетна група деце од петог до седмог разреда која ће се едуковати и сврсисходно деловати у школи, према својим другарима, а онда и према грађанима Црвенке.

-Спремили смо мноштво идеја како анимирати локалну заједницу и дали  допринос чистијој и здравијој средини у којој раде и уче школу, закључио је Ђурђевац.

Милица Дамјановић, Ива Абутовић и Владимир Јововић, део су Еко-тима. Милица Дамјановић је рекла да се тиму прикључила на позив наставнице Јелене Керекеш, а да су теме о којима причају изузетно занимљиве. Ива Абутовић рекла је, кад су рециклажне сировине у питању, сакупљају папир, пластику, ПЕТ амбалажу и лименке, а да их грађани могу остављати у посебне џамбо вреће. Владимир Јововић је рекао да су планови Еко-школице да се прошири на целу Црвенку.

Учесницима пројекта је данас одржано стручно предавање на тему “Наше мале комшије из крошњи” , односно заштита птица које је уприличила Сања Шумановић, апсолвент на Природно математичком факултету, департман биологија и екологија.

Извор:qmedia

Поделите

Оставите одговор