Бобан Дамјановић нови председник Скупштине општине Кула

0

Велибор Милојичић, председник Скупштине општине Кула поднео је оставку на ову функцију на данашњој седници локалног парламента. Захвалио се одборницима и колегама на досадашњој сарадњи.

Новоизабрани шеф одборничке групе Александар Вучић – „Зато што волимо Кулу“ Драгутин Медојевић је након тога за новог председника Скупштине општине Кула предложио Бобана Дамјановића из Сивца, угоститељског техничара, досадашњег шефа одборничке групе Александар Вучић – „Зато што волимо Кулу“ у СО-е Кула и секретара Месне заједнице Сивац. Дамјановић је био и једини кандидат за ову функцију па је након тајног гласања за њега гласало 22 одборника од присутних 29, против су била четири одборника, а три листића су била неважећа. Захваљујући се на избору Бобан Дамјановић је преузео председавање Скупштином и пожелео одборницима успешан рад.

Одбрници су потом разматрали и усвојили Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Кула за период јануар – јун 2020. године, као и Извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Кула за исти период.

Честитајући новоизабраном председнику локалног парламента Бобану Дамјановићу, али и народном посланику Велибору Милојичићу и Гордани Миленковић, покрајинској посланици на избору и потврђивању мандата председник општине Кула Дамјан Миљанић је образлажући ребаланс буџета  рекао:

-Суштина ребаланса је да су након ванредног стања сагледане последице на општински буџет и на основу тога је урађен ребаланс буџета. Последице су у првој половини године 70 милиона динара мање, а предвиђање је да ће бити до краја године од 90 до 100 милиона динара мање средстава у буџету. Средства за здравство и социјалу нису умањена, већ су и повећања. Инвестиције на изградњи комуналне инфраструктуре нису стале, као што је Спортски центар Вашариште, који се гради, али неки мањи послови јесу.

У буџету су смањени трошкови  месним заједницама, а посебно Туристичкој организацији општине Кула, јер су све манифестације одложене или отказане. Њихов буџет је смањен за готово 5 милиона, део средстава у износу од 4 милиона смањен је комуналним предузећима. Општина ће притом пазити да смањењем ових трошкова не угрози њихов рад. Општини предстоје многе велике инвестиције. Реконструкција пута у Улици Маршала Тита, која ће ову саобраћајницу решити у наредних 30 година је у току, изградња обилазнице нас очекује наредне године, као и реконструкција школа у СТШ „Михајло Пупин и ОШ „20. октобар“ Сивац, затим решавање пројектне документације за радове у Средњој економској школи у Кули (рекоснтрукција другог крила и спорстке сале) је у току, реконструкција парка и постављање спомен обележја у Кули је одложено за наредну годину. Ове године је завршена документација за замену азбестних водоводних цеви на територији целе општине. Ови радови ће највероватније почети наредне године у септембру. Средства у износу од 1,5 милиона евра је обезбедила Канцеларија за капитална улагања Републике Србије.

Остају инвестиције које су одобрене, али стопиране због епидемије – фабрике воде у Крушчићу и Руском Крстуру, канализација и пречистач у Сивцу. Општина је одрадила своје обавезе и када нова Влада РС почне да функционише улазимо у реализацију и ових пројеката.

За пут Руски Крстур – Крушчић је урађена сва документација. Међутим, ако би почели са радовима ове године додатно би закомпликовали саобраћај због радова који се изводе на путу у Кули и због кампање која у шећеранама у Црвенки и Врбасу почиње у септембру, па смо одлучили да ову инвестицију одложимо за крај године или почетак наредне. То смо морали да урадимо али свакако од тих радова и инвестиција нећемо одустати, рекао је Миљанић.

-Стање у буџету је последица лоше планираних прихода. Прави ефекти кризе тек следе и ово није последњи ребаланс. Од ребаланса смо очекивали много више, као што је помоћ угоститељима, такође, изостала је помоћ малим привредницима, рекао је Гојко Тешовић, одборник ГГ Критична маса.

Велибор Милојичић, одборник ОГ Александар Вучић – „Зато што волимо Кулу“  рекао је да је најбитнија ставка у буџету порез на зараде, где се види да је он реализован са 38 одсто. С обзиром на ситуацију у којој се цело друштво налази, умањење од 12 одсто у односу на планиране приходе и није велико, имајући у виду да привреда има могућност да порез на доприносе и порез на зараде не плаћа, јер им је дато право на мораторијум. Самим тим, сваки привредник има могућност да пет месеци не плаћа порез на зараде, као и могућност плаћања обавеза на 24 рате, од 04. јануара 2021. године, рекао је Милојичић.

Скупштина је између осталог већином гласова донела и Одлуке о: отуђењу непокретности из јавне својине општине Кула: N&M Projekt d.o.o. Kula, Ивани Ђекић ПР Аутопревозник Ђекић Транс, Ђекић Новици из Куле, Медојевић Драгољубу из Куле и Дамњановић Миљани из Сивца Затим, предлози Одлука о: умањењу вредности непокретности у јавној својини општине Кула, покретању поступка за отуђење непокретности из јавне својине општине Кула и расписивању јавног огласа за отуђење непокретности из јавне својине општине Кула, јавним признањима и наградама општине Кула и измени Одлуке о финансијској подршци породици са децом и побољшању услова за задовољавање основних потреба деце при образовању и васпитању, годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за територију општине Кула за 2020. годину и програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Кула за 2020. годину, усвајању Извештаја о раду установа чији је оснивач општина Кула за 2019. годину: Културни центар Кула, Дом културе Црвенка, Дом културе Сивац, Дом културе Руски Крстур, Решење о давању сагласности на Програм рада са финансијским планом за 2021. годину ових установа, Решење о давању сагласности на измене и допуне Програма пословања ЈКП „Пречистач Врбас-Кула“ Врбас за 2020. годину и Решење о давању сагласности на измене и допуне Посебног програма за коришћење средстава из буџета општине Врбас и Кула ЈКП „Пречистач Врбас-Кула“ Врбас за 2020. годину, као и Решења о: разрешењу и именовању чланова Школских одбора, разрешењу и именовању председника и чланова Надзорног одбора јавних комуналних предузећа чији је оснивач општина Кула, измене Решења о именовању Комисије за утврђивање назива улица и одређивању празника општине Кула.

извор: qmedia

Поделите

Оставите одговор