Завршна тестирања на постројењу за прераду отпадних вода у Врбасу

0

Централно постројење за прераду отпадних вода у Врбасу, вредно 25 мил ЕУР, једна је од навећих инвестиција у Србији, коју финансира Европска унија.У току су завршна тестирања опреме, а систем ће у пуном капацитету пречишћавати отпадне воде за домаћинства и индустрију општина Врбас и Кула.

– Влада је локалној самоуправи у Врбасу преусмерила 50 милиона динара за функционисање централног постројења за прераду отпадних вода и очекује се да локална самоуправа у наредним месецима преузме управљање овим постројењем – рекао је председник опшине Врбас Милан Глушац. Радови на изградњи приведени су крају, а пуштањем у рад дигестора за прераду муља у суву материју повећана је производња биогаса који се користи на самом постројењу и представљаће значајну уштеду.

Биогас се користи за грејање у оквиру самог постројења, а надлежни очекују да ће на пролеће, када не бде било потребе за грејањем моћи и да се произведе одређена количина електричне енергије.Главни услови за пуштање у рад пречистача, када је количина отпадних вода у питању, током 2019. године само делимично су испуњени. Пречистач, према речима надлежних тренутно функционише нивоу од 27% од капацитета постројења.

извор: ekapija

Поделите

Коментари су затворени.