Нови програм за основце

0

Осмаци ће од 1. септембра добити два нова предмета, док ће им часови физичког васпитања бити допуњени и теоријском наставом из здравствене културе. Поред потпуно реформисаног плана и програма у другом и шестом разреду, највећа новост у осмолеткама од предстојеће јесени биће увођење једносменске наставе у триста школа. Међу њима је и Основна школа „Вук Караџић“ у Црвенки. Ове школе ће бити само предводнице овог начина рада, прилагођеног савременом начину живота, у којем родитељи све више времена проводе на послу, а према речима министра просвете Младена Шарчевића, планирано је да у будућности све осмолетке, њих близу 1.300, пређу на такав систем пословања.

Часови физичког у осмом разреду биће допуњени наставом из здравствене културе, па ће се на њима учити о значају правилне исхране, колико су дуван, алкохол и опојне супстанце штетни по здравље, или како вежбе утичу на људски организам.

Настава у завршном разреду основне школе биће обогаћена са два нова предмета, тако што ће досадашње техничко и информатичко образовање бити подељено на две наставне целине. Од тог предмета настаће информатика и рачунарство, који ће већ у основној школи ђацима донети знања из програмирања. Други, нови предмет биће техника и технологија, на којем ће осмаци практично упознавати ствари са којима се сусрећу у свакодневном животу, а везане су за те две области.

Поделите

Коментари су затворени.