Рачуни у ромингу од 1. јула 2019. нижи и до 60% – Минут разговора до 0,19 ЕУР

0

Почев од 1. јула, па до 30. јуна 2021. године максимална цена одлазног позива у ромингу у земљама Западног Балкана моћи ће да буде 0,19 ЕУР по минуту (око 22 динара). СМС порука може коштати највише 0,06 ЕУР (7 динара), а пренос података 0,18 ЕУР (око 21 динар) по мегабајту, без ПДВ-а, наводи се у документу РАТЕЛ-а који је ово тело претходних дана доставило операторима.

Пошто се тренутне цене позива у ромингу крећу до 100 динара по минуту, а СМС-а око 9 динара и интернета око 30 динара по мегабајту, новим ценама корисници у Србији, Црној Гори, Македонији, на територији под контролом институција у Приштини, у Албанији и Босни и Херцеговини моћи ће да рачунају и на више од 50% ниже рачуне када путују по региону. Цене ће се наравно разликовати од оператера до оператера, али ово су максималне границе које је утврдио РАТЕЛ. Документ, практично, представља упутство оператерима, на којима је сада формирање финалних цена за крајње кориснике, преноси Блиц бизнис.

Како се наводи у “Решењу о снижавању цене роминга и цени терминације позива у ромингу” које је Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге (РАТЕЛ) донела 17. јуна, долазни позиви у периоду од 1. јула 2019. до 30. јуна 2020. године наплаћиваће се највише 0,04 ЕУР (око 5 динара) по минуту, а након тога – од 1. јула 2020. до 30. јуна 2021. коштаће максимално 0,025 ЕУР (3 динара) по минуту.

Решењем РАТЕЛ-а операторима се одређује обавеза снижавања цена роминга у мрежама Западног Балкана, почев од 1. јула 2019. године и у њему се наводи да за позиве у ромингу неће бити наплаћивана успостава везе, а за примљене СМС поруке и поруке говорне поште у ромингу неће се обрачунавати додатне накнаде. Наплата одлазних позива вршиће се по секунди, с тим што оператори могу применити иницијални минимални обрачунски период који не може бити дужи од 30 секунди.

Накнада за пренос података у ромингу вршиће се по килобајту, уз изузетак ММС порука које се могу наплаћивати по јединици.

Према Споразуму, који је испред Србије потписао министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, максималне цене роминга у региону Западног Балкана треба довести на ниво цена према правилима “роминга као код куће” која важе у Европској унији, и то најкасније до 1. јула 2021. године, те треба увести прелазни период, почев од 1. јула 2019. године.

Од 1. јула 2021. очекује се потпуно укидање роминга за Западни Балкан.

Поделите

Оставите одговор