Пољопривредницима из Куле око 100 милиона динара

0

Процењује се да ће ове године по разним основама, пољопривредници из општине Кула добити око 100 милиона динара подстицајних средстава. Највећи број пољопривредника, помоћ при прикупљању потребне конкурсне документације добија од Канцеларије за локални економски развој из Куле.

Ове године покрајинска влада издвојила је 35 милиона динара за подстицаје пољопривредницима општине Кула, а по први пут бесповратна средства су намењена за седам младих пољопривредних произвођача.

Овчарском производњом, Димитрије Симић бави се три године, а три милиона и 200.000 динара сада је уложио у обнову стада.

“До сада смо држали расно мешано стадо , а сада стиже стадо од сто оваца расе “Ил де Франс”, тако да ћемо знатно унапредити нашу производњу јер се ради о врхунској раси. Осамсто хиљада динара је наше учешће , а два милиона и четири стотине динара су бесповратна средства за куповину стада”, каже Димитрије.

Наташа Иличић из Куле производњом цвећа у пластеницима бави се 15 година, а средства је уложила у систем за заливање.

“За мене је најважније било улагање у систем за заливање. Раније ми је за 400 квадрата пластеника требало и седам сати да бих залила, а сада је све готово за десет минута. Пластеничка производња је изузетно захтевна и скупа , тако да улажем мало по мало и надам се да ће бити и неких резултата”, каже Иличић.

Ове године око две стотине пољопривредника из општине Кула аплицирало је и добило подстицајна средства од општине, покрајине или републике, а највећи број њих добија информације и помоћ при прикупљању потребне документације од канцеларије за локални економски развој.

Драгана Жекић , шефица Канцеларије у Кули, каже да се на све начине труде да помогну пољопривредницима да благовремено конкуришу са потпуном документацијом од нивоа Општине до Покрајине и Републике.

“Имамо систем у који су унешени подаци за око хиљаду, од две хиљаде и осамсто регистрованих газдинстава и редовно их обавештавамо о свим новим конкурсима који се објаве. Наравно да им помажемо и око прикупљања документације, јер се ради о људима који због послова немају много времена. Од ове године и општина Кула се укључила у доделу бесповратне помоћи пољопривредницима, а очекујем да ће се и наредних година наставити са тим јер су такозвани мали пољопривредни произвођачи највећа економска снага наше Општине”, каже она.

Општина Кула ове године издвојила је пет милиона динара за доделу бесповратних средстава пољопривредницима.

Конкурс је отворен до краја године, а средства су намењена за суфинансирање камата за кредитне линије код пословних банака.

Извор: РТВ Војводина

Поделите

Коментари су затворени.