Сивац

Сивац је насеље у општини Кула у Западнобачком округу. Положај Сивца у односу на конфигурацију земљишта на којем се налази, веома је карактеристичан за бачке прилике. Источни део села простире се на благим падинама лесне заравни Телечке, западни његов део на равном простору лесне терасе. Према последњем попису становништва из 2011. године у Сивцу живи 8029 становника.

Старо српско село Сивац први пут се помиње у Крушевском поменику, на почетку 17. века, међу записима православних монаха који су путујући сакупљали дарове и прилоге за Благовештенски манастир у Крушеву. Село је свакако настало много раније. Истраживачи прошлости Бачке у 16. веку везују његов настанак за место Телек у Бачкој жупанији. Пре Мохачке битке, 1526. године, они га убрајају међу вароши. На реконструисаној мапи Бодрошке и Бачке жупаније Телек се налази јужно од Таванкута. Покрај тог столећа, у турским пореским књигама из 1590. године насеље Телек са тридесет једном кућом сврстано је међу села Сомборске нахије. У истом попису налази се село Телекхаза (Телекхáз фалу) са двадесет девет кућа. У ранијим дефтерима, 1554. и 1570. године, ниједно од њих није забележено, али се у дефтеру из 1579. јавља се село Телекхаза са двадесет осам кућа. Телек је до Мохачке битке био једно од властелинских добара. После најезде Турака он је изгубио ранији значај, па се већи део становништва Срба преселио на југозападни део Телечке, неколико километара источно од данашњег Сивца. Отуда се у дефтерима помиње насеље Телек и село Телекхаза, некадашња варош која је касније сасвим запустела. По броју кућа нова насеобина Телек била је једна од већих у Сомборској нахији. Према сачуваном предању то станиште било је оскудно водом па су се насељеници преселили на погодније место и засновали данашњи старији део Сивца. Назив Стари Сивац (потес где се раније селиште Телека) наговештава да су житељи већ својој првој насеобини дали данашње име.

Најважније културне манифестације у Сивцу су: ФАМУС (Фестивал акустичарске музике), „Ивањско цвеће“ које чува традицију војвођанских Срба староседелаца и културна манифестација „Сивачка ветрењача“, која окупља песнике, сликаре, вајаре, академике и љубитеље уметности.