Обележен Дан победе над фашизмом

0

Деветог маја 1945. капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи и 9. мај се од тада обележава као Дан победе. Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи 8. маја 1945. потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, а у Југославији је то потрајало до 15. маја.

Дан победе над фашизмом је обележен и у нашој општини. У име локалне самоуправе венац на споменик на Тргу ослобођења у Кули положили су помоћници председника општине Јелена Павков и Страхиња Паравина, док је у име Савеза удружења бораца народно-ослободилачког рата венац положио Обрад Жежељ.

venac1

Венце на споменик палом борцу на Тргу ослобођења у Кули поводом дана победе над фашизмом положили су и представници Општинског одбора Социјалистичке партије Србије Кула, као и Филип Пронек, вршилац дужности председника Културно-уметничког друштва Иван Сењук, Украјинац који је проглашен за народног хероја Југославије.

Након полагања венаца присутнима се обратио председник Општинског одбора Социјалистичке партије Србије Кула Милан Анђелић.

Извор:qmedia

Поделите

Коментари су затворени.