Традиционално паљење Бадњака у свим местима општине Кула

0

Бадњи дан, уз традиционално паљење Бадњака се свечано прославља у свим местима у нашој општини.

У Кули ће освештање и налагање Бадњака, већ према традицији бити обављено на два места. Најпре испред Храма Светог Марка, где ће освештање и налагање Бадњака почети у 14 сати и 30 минута. Освештање и паљење Бадњака у Кули ће, у организацији месних заједница, од 19 сати бити одржано и на Јарошу, где ће бити уручивани и поклони за децу, а за све посетиоце, уз живу музику је обезбеђено кувано вино и чај.

У Црвенки у порти Храма Светог Саве, од 15 сати и 30 минута Бадњак ће освештати и наложити старешина светосавског храма, презвитер Милош Петровић.

Литија са Бадњаком по Сивцу данас креће у 14 сати, у наставку ће у дворишту школе, уз порту храма Светог оца Николаја бити обављено паљење Бадњака, а потом и подела Бадњака и слаткиша у самом храму Светог оца Николаја.

У Липару ће Бадњак бити налаган испред Храма Успења Пресвете Богородице у центру села са почетком у 18 сати. Том приликом ће свим малишанима из вртића као и полазницима веронауке до 4 разреда бити дељени пакетићи. У поноћ ће у Храму Успења пресвете Богородице у Липару бити служено божићно јутрење.

У месној заједници Крушчић ће вечерас од 17 сати и 30 минута бити одржана традиционална прослава Бадње вечери у центру села. Уз паљење бадњака Организациони одбор се потрудио да деца из Крушчића том приликом добију и пакетић. Сва деца од новорођених, закључно са ученицима петог разреда основне школе ће бити укључена у поделу пакетића. Такође и сва деца у том узрасту, која су гости Крушчићана, а који буду присуствовали прослави Бадње вечери добиће пакетић. Према процени Организационог одбора биће подељено више од 300 пакетића.

У Месној заједници Нова Црвенка прослава Бадње вечери уз паљење Бадњака ће бити обављена на црквеном плацу поред Клуба пензионера, а почеће у 16 сати и 30 минута.

Паљење Бадњака ће бити уприличено и у Руском Крстуру. Бадњак ће бити налаган од 17 сати у центру села испред ресторана „Код малог Чава“.

изор: qmedia

Поделите

Коментари су затворени.