Понедељак, 11. новембар – нерадни дан

0

У понедељак се обележава Дан примирја у Првом светском рату. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Дан примирја у Првом светском рату празнује се нерадно. „Велики рат“, како још називају Први светски рат, завршен је потписивањем немачке капитулације у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, усред шуме у Француској, надомак Компјења, 11. новембра 1918. године у 5 сати и 15 минута.

Већ у 11 сати звона широм Француске огласила су да је и последња непријатељска сила Немачка потписала капитулацију. Земље потписнице примирја у Првом светском рату и овог 11. новембра, свечано обележавају Дан победе над Немачком.

Народна скупштина Републике Србије крајем 2011. године усвојила је измене Закона о државним и другим празницима којим је предвиђено да се Дан примирја из 1918. посебно обележава и да обавезно буде нерадан дан.
Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године. Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожена врста у Србији. Њена симболика је вишеструка, и због станишта, и због имена – цвет назван по краљици Наталији Обреновић, познат је и као цвет Феникс – чак и када се потпуно осуши, ако се залије, Наталијина рамонда се може оживети, као што је из пепела Првог светског рата васкрсла српска Држава. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.

Поделите

Коментари су затворени.