Ponedeljak, 11. novembar – neradni dan

0

U ponedeljak se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Dan primirja u Prvom svetskom ratu praznuje se neradno. „Veliki rat“, kako još nazivaju Prvi svetski rat, završen je potpisivanjem nemačke kapitulacije u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, usred šume u Francuskoj, nadomak Kompjenja, 11. novembra 1918. godine u 5 sati i 15 minuta.

Već u 11 sati zvona širom Francuske oglasila su da je i poslednja neprijateljska sila Nemačka potpisala kapitulaciju. Zemlje potpisnice primirja u Prvom svetskom ratu i ovog 11. novembra, svečano obeležavaju Dan pobede nad Nemačkom.

Narodna skupština Republike Srbije krajem 2011. godine usvojila je izmene Zakona o državnim i drugim praznicima kojim je predviđeno da se Dan primirja iz 1918. posebno obeležava i da obavezno bude neradan dan.
Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine. Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Njena simbolika je višestruka, i zbog staništa, i zbog imena – cvet nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet Feniks – čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda se može oživeti, kao što je iz pepela Prvog svetskog rata vaskrsla srpska Država. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Podelite

Komentari su zatvoreni.