„Razvoj prekograničnih sinergija kroz omladinsku saradnju i gastro-tradiciju“

0

Danas je u Kuli potpisan zajednički projekat iz programa prekogranične saradnje ,,INTERREG IPA CBC Mađarska -Srbija” između srednje Ekonomsko-trgovinske škole iz Kule i Centra za strukovne škole iz Baje, koji su potpisali direktorica škole Marina Džakula i Tibor Virag, direktor obrazovnog Centra iz Baje. Potpisivanju i predaji projektnog predloga su prisustvovali Karolj Valka, zamenik predsednika opštine Kula i Miloš Danilov iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Projekat je vredan oko 103 hiljada evra, od čega će Evropska unija sufinansirati sa 85% sredstava, ukoliko  projektni predlog bude izabran za realizaciju od strane Zajedničkog sekreterijata iz Budimpešte.

projekat3

Posle potpisivanja projekta Marina Džakula u izjavi je rekla da je potpisan sporazum u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta, razmene znanje i iskustva, tako da je ovaj IPA projekat prekogranične saradnje prva inicijativa ka ostvarenju dugoročne saradnje između škola. Direktorica je istakla da je akcenat stavljen na ugostiteljstvo, odnosno gastronomiju i stvaranju inovativne zajedničke prakse.

projekat2

Napomenula je da projekat podrazumeva niz aktivnosti, od radionica u kojima će biti uključeni učenici, do raznih poseta, izleta, manifestacija i opremanje kuhinjske radionice. Džakula je istakla da je postojala logistička, tehnička i finansijska podrška od strane lokalne samouprave, što je osnov stvaranja ovog projekta. Takođe, u projekat je uključena i OŠ „Petefi brigada”, tako što će učenici ove škole saditi biljke koje će potom učenici Ekonomsko-trgovinske škole koristiti kao in-put u dalju proizvodnju, navodi direktorica. Na kraju, ona je istakla da je veoma ponosna na ovaj projekat, jer je to veliki korak za školu, gde sa velikim nestrpljenjem očekuju rezultate, koji će biti poznati u narednih par meseci.

Podelite

Komentari su zatvoreni.