„Развој прекограничних синергија кроз омладинску сарадњу и гастро-традицију“

0

Данас је у Кули потписан заједнички пројекат из програма прекограничне сарадње ,,INTERREG IPA CBC Mađarska -Srbija” између средње Економско-трговинске школе из Куле и Центра за струковне школе из Баје, који су потписали директорица школе Марина Џакула и Тибор Вираг, директор образовног Центра из Баје. Потписивању и предаји пројектног предлога су присуствовали Карољ Валка, заменик председника општине Кула и Милош Данилов из Канцеларије за локални економски развој.

Пројекат је вредан око 103 хиљада евра, од чега ће Европска унија суфинансирати са 85% средстава, уколико  пројектни предлог буде изабран за реализацију од стране Заједничког секретеријата из Будимпеште.

projekat3

После потписивања пројекта Марина Џакула у изјави је рекла да је потписан споразум у области образовања, науке, културе и спорта, размене знање и искуства, тако да је овај ИПА пројекат прекограничне сарадње прва иницијатива ка остварењу дугорочне сарадње између школа. Директорица је истакла да је акценат стављен на угоститељство, односно гастрономију и стварању иновативне заједничке праксе.

projekat2

Напоменула је да пројекат подразумева низ активности, од радионица у којима ће бити укључени ученици, до разних посета, излета, манифестација и опремање кухињске радионице. Џакула је истакла да је постојала логистичка, техничка и финансијска подршка од стране локалне самоуправе, што је основ стварања овог пројекта. Такође, у пројекат је укључена и ОШ „Петефи бригада”, тако што ће ученици ове школе садити биљке које ће потом ученици Економско-трговинске школе користити као ин-пут у даљу производњу, наводи директорица. На крају, она је истакла да је веома поносна на овај пројекат, јер је то велики корак за школу, где са великим нестрпљењем очекују резултате, који ће бити познати у наредних пар месеци.

Поделите

Коментари су затворени.