Одржани „Дани традиције“ на Гедеру

0

У суботу, 07. септембра 2019. године на спортским теренима Гедера у Кули одржана је 12. манифестација „Дани традиције“, коју је организовао Мађарски културни центар „Непкер“. Манифестација је отворена доласком вишечлане делегација из побратимљеног града Калоче у Мађарској, која је кренула Дунавом веслајући у кануима да би стигли на највећу манифестацију Мађарског културног центра.

2

Након дочека домаћини су заједно са гостима погледали позоришну представу на већ постављеној бини у Гедеру коју приказује путујуће позориште из Мађарске. У оквиру манифестације посетиоци су учествовали у традиционалном кување овчијег паприкаша.

3

У делу културног програма наступиле су секције „Непкера“, КУД „Србија“ и чланова Дома културе из Руског Крстура, а током целог дана за децу је била обезбеђена играоница као и посебно место за извођење рукотворина и израду грчарских радова и демонстрација стреличарства.

4

На турниру у малом фудбалу учествовало је пет екипа из Бачке Тополе, Кањиже, Калоче, Сенте и екипа домаћина из Куле.

Осим делегације побратимљеног града Калоче манифестацији су присуствовали представници покрајинске Владе, као и локалне самоуправе и представници националних мањина и црквених заједница.

5

Председник општине Кула Дамјан Миљанић изразио је задовољство због изузетне посећености манифестације. Ове године чак 63 екипе се пријавило за тачмичење у кувању овчијег паприкаша, што је највише од кад се манифестација одржава. „Дани традиције“ пре свега представљају културно стваралаштво Мађарског народа који живи у нашој Општини, али су то и дани Српског гостопримства, јер показује наш однос према свим народима који овде живе. Председник Миљанић је на крају изразио посебно задовољство због одличне сарадњу између две општине.

Ласло Кормањош, покрајински посланик изјавио је да му је изузетно драго што је у могућности да присуствује 12. „Данима традиције“ у Кули у организацији Мађарског културног центра „Непкер“, који негује традицију мултикултуралности. Он је пожелео много среће свим спортистима, као и учесницима у такмичењу у кувању овчијег паприкаша и свима који ће учествовати у културном животу, као и одличну забаву и дружење.

Поделите

Коментари су затворени.