Održani „Dani krsturske paprike 2019“

0

U Ruskom Krsturu je juče održana tradicionalna, osma, manifestacija „Dani krsturske paprike 2019.“.

Program je počeo u 10,00 časova pripremanjem tradicionalnih jela i degustacijom specijaliteta od paprike, nakon čega je upriličen obilazak polja firme „3KI i njihovog hibrida paprike“ i održan skup otkupljivača i proizvođača paprike i izlazak na teren i obilazak više parcela pod paprikom. Tokom celog dana u centru sela, na štandovima koji su postavljeni tim povodom održana je izložba paprike i drugih povrtarskih proizvoda, proizvoda domaće radinosti, starih zanata i suvenira.

IMG-fdc1fd362e4b8891a7a85052f12031ab-V

Centralni deo svečanosti počeo je u 17,00 časova defileom paradnih zaprega Konjičkog kluba „Rusin“ i gostiju kluba.

Manifestaciju „Dani krsturske paprike 2019.“ otvorio je u ime lokalne samouprave, Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula, koji je istakao da je lokalna samouprava pokrovitelj mnogih manifestacija u našoj opštini, a posebno ovakvog jednog dešavanja. Predsednik je dodao da to nisu samo „Dani paprike“, već promocija sveukupnih privrednih aktivnosti u Ruskom Krsturu, jer su mnoge male i srednje firme izložile svoje proizvode na svojevrsnom sajmu.

IMG-1e3cc2c28afa86805a34491ed55ab73a-V

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača paprike „Kapsikum anum“. Predsednica ovog Udrženja, Dušica Oros, nije krila zadovoljstvo ovogodišnjim održavanjem „Dana krsturske paprike“, jer je u odnosu na prošlu godinu manifestacija bogatija za veći broj učesnika iz naše zemlje i okruženja. Ona je dodala da su kolege iz okruženja najviše zainteresovane za našu proizvodnju,  i način na koji naši prozvođači to rade. Dušica je istakla da je ovogodišnja paprika dobrog kvaliteta i da će postići dobru otkupnu cenu.

I ove godine vredne nagrade podeljene su za najlepši štand, najlepšu masku na dečijem maskenbalu, koji je održan tim povodom i za najveću, odnosno, najtežu papriku.

Jedan od učesnika  „Dana paprike“ je bio i poljoprivredni proizvođač Janko Čizmar iz Ruskog Krstura, koji je zadovoljan ovogodišnjim prinosom, ali ne i činjenicom da se mladi nerado odlučuju da rade u poljoprivredi, konkretno u proizvodnji paprike.

IMG-7f0cfa0b71f1c781cdfcb00d4e4c3054-V

Kompletan doživljaj upotpunjen je kulturno muzičkim delom programa i koncertom grupe „Divlji kesten“.

Pokrovitelji manifestacije „Dani krsturske paprike 2019.“ su opština Kula i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Podelite

Komentari su zatvoreni.