Одржани „Дани крстурске паприке 2019“

0

У Руском Крстуру је јуче одржана традиционална, осма, манифестација „Дани крстурске паприке 2019.“.

Програм је почео у 10,00 часова припремањем традиционалних јела и дегустацијом специјалитета од паприке, након чега је уприличен обилазак поља фирме „3КИ и њиховог хибрида паприке“ и одржан скуп откупљивача и произвођача паприке и излазак на терен и обилазак више парцела под паприком. Током целог дана у центру села, на штандовима који су постављени тим поводом одржана је изложба паприке и других повртарских производа, производа домаће радиности, старих заната и сувенира.

IMG-fdc1fd362e4b8891a7a85052f12031ab-V

Централни део свечаности почео је у 17,00 часова дефилеом парадних запрега Коњичког клуба „Русин“ и гостију клуба.

Манифестацију „Дани крстурске паприке 2019.“ отворио је у име локалне самоуправе, Дамјан Миљанић, председник општине Кула, који је истакао да је локална самоуправа покровитељ многих манифестација у нашој општини, а посебно оваквог једног дешавања. Председник је додао да то нису само „Дани паприке“, већ промоција свеукупних привредних активности у Руском Крстуру, јер су многе мале и средње фирме изложиле своје производе на својеврсном сајму.

IMG-1e3cc2c28afa86805a34491ed55ab73a-V

Организатор манифестације је Удружење произвођача паприке „Капсикум анум“. Председница овог Удржења, Душица Орос, није крила задовољство овогодишњим одржавањем „Дана крстурске паприке“, јер је у односу на прошлу годину манифестација богатија за већи број учесника из наше земље и окружења. Она је додала да су колеге из окружења највише заинтересоване за нашу производњу,  и начин на који наши прозвођачи то раде. Душица је истакла да је овогодишња паприка доброг квалитета и да ће постићи добру откупну цену.

И ове године вредне награде подељене су за најлепши штанд, најлепшу маску на дечијем маскенбалу, који је одржан тим поводом и за највећу, односно, најтежу паприку.

Један од учесника  „Дана паприке“ је био и пољопривредни произвођач Јанко Чизмар из Руског Крстура, који је задовољан овогодишњим приносом, али не и чињеницом да се млади нерадо одлучују да раде у пољопривреди, конкретно у производњи паприке.

IMG-7f0cfa0b71f1c781cdfcb00d4e4c3054-V

Комплетан доживљај употпуњен је културно музичким делом програма и концертом групе „Дивљи кестен“.

Покровитељи манифестације „Дани крстурске паприке 2019.“ су општина Кула и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Поделите

Коментари су затворени.