Crveni krst Kula nastavlja sa akcijama

0

Crveni krst Kula  nastavlja sa akcijama dobrovoljnog davanja krvi u opštini Kula. Ovoga puta, akcija će se obaviti u petak, 28. juna u Ruskom Krsturu i Kruščiću u prostorijama mesnih zajednica. U Ruskom Krsturu građani mogu dati krv od 8.30 do 10.30  časova, a u Kruščiću od 11.30 do 12.30 časova.

Prethodna akcija Crvenog krsta Kula, koja je održana u Crvenki je bila veoma posećena, akciji se odazvalo 78 dobrovoljnih davalaca krvi, a 10 novih davalaca se priključilo.

Akciju organizuje Crveni krst Kule i Zavod za transfuziju Vojvodine.

Krv možete da date ukoliko ste starosti od 18 do 65 godina i lekarskim pregledom i proverom krvne slike se utvrdi da ovom akcijom ne možete da ugrozite ni sebe ni osobu koja će primiti krv.

Kod potencijalnog davaoca krvi nalaz pluća i srca mora da bude uredan, ždrelo mora da bude bez upale, a limfne žlezde vrata i pazuha, jetra i slezina ne smeju da budu uvećane.

Interval davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene.

Ceo postupak traje oko 30 minuta i podrazumeva popunjavanje upitnika, registraciju, određivanje nivoa hemoglobina, lekarski pregled i davanje krvi iz vene, posle čega davalac bude poslužen obrokom.

Podelite

Komentari su zatvoreni.