Грађани у процесу одлучивања како ће се трошити новац од пореза на имовину

0

На данашњој седници Савета месних заједница, најављена је друга фаза пројекта “Реформа пореза на имовину”, како би учешће грађана у овом процесу било веће и значајније. Грађани ће у наредном периоду имати прилику да учествују у процесу доношења одлука о трошењу новца прикупљеног по основу пореза на имовину.

mz

Председник Савета месних заједница, Бобан Дамјановић, позвао је данас грађане да се активно укључе и да пошаљу своје предлоге на који начин новац који је прикупљен од пореза на имовину треба утрошити. Он истиче да ће месне заједнице, као партнери овом пројекту, имати своју улогу када је реч и информисању грађана и укључивању грађања у овај процес.

Грађани ће овога пута, најпре путем званичне интернет презентације општине Кула www.kula.rs, моћи да пошаљу своје предлоге, а потом следи укључивање месних заједница где ће грађани изразити своју вољу по овом питању. Од данас своје предлоге грађани могу послати путем линка http://kula.rs/reforma-poreza-na-imovinu-anketa/  односно мејла анкета@кула.рс

Порез на имовину је сопствени приход сваке локалне самоуправе. То значи да комплетан износ који грађани уплате за овај порез он и остаје у њиховој општини.

Према речима начелника Општинске управе, Владимира Павкова, општина Кула је 2018.године ажурирала је своју базу података о некретнинама, и тиме повећала обухват наплате пореза на имовину. Он је напоменуо да грађани већ имају искуства са оваквим начином одлучивања јер су прошле године у акцији “Узми рачун и победи” бирали на који начин ће бити утрошена средства у износу од 23 хиљаде евра”.

Швајцарски пројекат „Реформа пореза на имовину“ заједнички спроводе Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Министарство финансија и Влада Швајцарске.

Поделите

Коментари су затворени.