За викенд отворен 61. Републички фестивал аматерских позоришта Србије

0

Изложбом слика Звонка Павличића, која је отворена у Ликовној галерији, паљењем фестивалске  ватре и подизањем на јарбол фестивалске заставе, у петак језванично почео 61. Републички фестивал аматерских позоришта Србије у Кули. Љубитеље позоришта поздравила је и Владица Кљајић, добитница Сребрне плакете на 51. Републичкој смотри рецитатора „Песниче рода мог“ у Ваљеву, која је рецитовала песму са којом је освојила поменуту награду. Фестивалску ватру је запалио Страхиња Шћекић, добитник Златне маске за најбољу мушку епизодну улогу на прошлогодишњем Фестивалу фестивала у Требињу, са представом „Родољубци“док је фестивалску заставу на јарбол подигао такође глумац Културног центра Кула и добитник бројних награда Каменко Бертић.Фестивал је отворила наша позната глумица Оливера Викторовић, која је и сама остварила преко 100 улога на „даскама које живот значе“.

btr

Љубитељима позоришне уметности се обратио председник општине Кула Дамјан Миљанић, који је пожелео добродошлицу свима, као и леп и угодан боравак у Кули.  Председник је истакао да је општина Кула била, у годинама за нама, а биће и у будућности  покровитељ ФестивалаЧаст да отворе Фестивал припала је домаћинима, аматерима Културног центра Кула, који су се публици представили представом „Госпођица Јулија“, коју је на основу текста Аугуста Стриндберга, режирао Фуад Табучић. Награду жирија публике за глумца вечери добила је Миљана Сапун за улогу „Госпођице Јулије“. Још једну представу у режији Фуада Табучића кулска публика је имала прилику да види већ у суботу, када су се публици представили аматери позоришта „Castellum“ из Костолца са представом „Хамлет у селу Мрдуша Доња“. Представа је рађена на текст Ива Брешана, а награду жирија публике за глумца вечери добила је Наташа Роквић за улогу „Учитељице“. Последњег дана викенда, публици се представило рачанско позориште Културног центра “Радоје Домановић“ са представом „Случај“. Режију потписује Дејан Цицмиловић, а комад представља адаптацију урађену по делима Н.В. Гогоља, Н. Ердмана и фрагментима сценарија „Случај Хармс“. Награду жирија публике за глумца вечери добио је Немања Лугавац за улогу „Данила Хармса“.  

btr

 

До краја Фестивала на програму су представе „Прљави плес“, „Случајна смрт једног анархисте“, „Бал вампира“, „Псеће срце“ и „Позориште у Паланци“.Фестивал траје до 22. јуна, када је на програму саопштење резултата Фестивала и гостујућа представа позоришта „Пан театар“ из Београда.

Поделите

Коментари су затворени.