У Кули одржан 10. Фестивал омладинских позоришта Војводине

0

У Кули је овог викенда одржан десети фестивал омладинских позоришта Војводине, а касно синоћ проглашени су победници и додељене награде.

На фестивалу своје место налазе независне, експерименталне и већином мале продукције и културни центри, а према пропозицијама актери на сцени не могу бити млађи од 15 нити старији од 28 година.

Представа „Индиго“ у режији Душана Калејског зрењанинског Центра за креативно одрастање победник је 10. Фестивала омладинског позоришта Војводине.

Предраг Карањац, глумац и аутор текста победничке представе каже да се до свих драмских и сценских решења дошло кроз заједнички креативни процес.

„Представу смо радили кроз процес, и то је био креативно драмски процес са младим људима, радионичарски. И онда смо тако долазили до радне инспирације а кроз тај процес је настајао текст , и сва решења на сцени“, каже Карањац.

Организатор фестивала је Културни центар Кула , Културно – просветна заједница Куле , и Савез аматера Војводине, а све представе прошле су општинску и међуопштинску селекцију. И ове године фестивал за позоришне ствараоце од 15 до 28 година, одржан је у форми театарског маратона, а у конкуренцији је било 5 представа, каже селектор фестивала Владимир Нађ Аћим.

„Има оригиналних дела где је присутна једна етидна метода и има адаптираних дела из оригиналне драматургије, али има и разних филмских сценарија и свега занимљивог шта млади могу данас да прате“, каже Нађ.

Друга награда припала је представи „Београдска триологија“ у режији и адаптације Оље Љубоје у извођењу драмске секције Гимназије „Бранко Радичевић“ из Ковина.

Треће место освојила је представа „Бриши од своје жене“ у режији Гордане Лукић театра „Гартел“ из Мачванске Митровице.

Награде за глуму добили су Теодора Тодоровић из Ковина, Милица Бурић из Сремске Митровице и Синиша Крстић из Мачванске Митровице.

За режију представе „Индиго“ награђен је Душан Калејски из Зрењанина.

Награда за сценографију припала је Гордани Лукић из Мачванске Митровице , за сценски говор колективно глумцима представе „Београдска триологија“ из Ковина , а победничкој зрењанинској представи отишле су још три главне награде и то Боби Видрић и Душану Калејском, за оригиналну музику, и Неди Ковач, за најбољу костимографију и сценски покрет.

Извор: РТВ

Поделите

Коментари су затворени.