Унапређен програм „Кућна нега и помоћ у кући“

0

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић и директор Удружења „Плава птица“ Марко Кошутић, одржали су данас конференцију за новинаре поводом почетка пружања услуга Службе социјалне заштите за децу, одрасла и стара лица, која ће од сада деловати у оквиру Удружења за помоћ МНРО „Плава птица“.

У наредних 8 месеци лиценциране геронтодомаћице овај посао ће обављати у Кули, а очекује се да посао обављају и у свим местима кулске општине. Услуга се огледа у пружању неге кориснику кроз рад у домаћинству, услуге доставе готовог куваног оброка, помоћ у задовољавању социјалних потреба, набавка и надгледање и узмање лекова, помоћ у одржавању личне и хигијене стана.

Миљанић истиче да је ова услуга постојала и раније и да је добро функционисала, а да је овога пута унапређена услуга према корисницима. „Циљ ове услуге и свега оног што Општина ради је да се у обављању свакодневних активности у кућним условима, на пословима пружања помоћи и неге старим људима, али и особама с инвалидитетом, као и тежим хроничним болесницима олакша живот. Општина је и до сада имала одличну сарадњу са Удружењем “Плава птица” и убеђен сам да ће исто тако бити и у наредном периоду“, каже Миљанић. Он је додао да се планира нова активност за помоћ у одржавању домаћинства коју би спроводили геронтодомаћини.

Директор удружења “Плава птица”, Марко Кошутић рекао је да ће се у наредном периоду радити на томе да се ова услуга унапреди, а важан део је набавка превозног средства и адекватне опреме за рад. Набавком аутомобила и скутера геронтодомаћицама ће бити омогућена већа мобилност и за мање времена моћи ће да обиђу већи број корисника.

Услуга социјалне заштите „Помоћ у кући“ финансира се из општинског буџета и трансфера ресорног министарства.

IMG-d4b15ce035c2a850a688a5398b1e02dc-V

Поделите

Коментари су затворени.