Evropski dani Sunca u Kuli

0

U Srednjoj tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“  u Kuli danas je održana deseta jubilarna manifestacija i stručni skup „Evropski dani Sunca u Kuli“. Manifestacija je jutros počela prezentacijom opreme škole iz obnovljivih izvora energije, a popodnevni deo manifestacije je bio rezervisan za stručna predavanja.

Manifestacija „Evropski dani Sunca u Kuli“, koja se održava jednu deceniju, kao i rad i trud zaposlenih u STŠ „M. Pupin“ u oblasti obnovljivih izvora energije odavno su prepoznati i priznati od strane struke i resornog sekretarija AP Vojvodine i Ministarstva Republike Srbije.  Škola je za svoja dostignuća dobila brojna priznanja i zauzima jedno od vodećih mesta među srednjim stručnim školama u Vojvodini i šire, rekao je između ostalog profesor doktor Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike iz Novog Sada.

U stručnom delu skupa održano je šest predavanja: Podsticaji u oblasti obnovljivih izvora energije – o čemu je govorio Rastislav Kragić iz Ministarstva rudarstva i energetike; Zelena škola – predavač je bio prof. dr Aleksandar Rodić, rukovodilac Centra za robotiku i predsednik Instituta „Mihajlo Pupin“; Rezultati ispitivanja fotonaponskog napajanja i jedan metod ekološkog napajanja Srbije strujom – predavač prof. dr Zoran Nikolić iz Saveza mašinskih i elektrotehničkih inžinjera; Energetski efikasno naselje Solarna dolina nadomak Novog Sada – predavačdr Nikoa Džolev iz Termo inžinjeringa d.o.o Novi Sad; Primeri dobre prakse „Eko-elementa“ iz Bugojna u zaštiti životne sredine – predavač Boris Jokić direktor „Eko- elementa“ iz Bugojna; i poslednja tema je bila primena autobusa na električni pogon u Beogradu – predavač Slobodan Mišanović iz GSP Beograd.

Sponzori i pokrovitelji manifestacije su Alfa – gas Term d.o.o, Terming, Danone solar, Telefon inžinjering, Društvo za obnovljive izvore energije Kula i Opština Kula.

Podelite

Komentari su zatvoreni.