Европски дани Сунца у Кули

0

У Средњој техничкој школи „Михајло Пупин“  у Кули данас је одржана десета јубиларна манифестација и стручни скуп „Европски дани Сунца у Кули“. Манифестација је јутрос почела презентацијом опреме школе из обновљивих извора енергије, а поподневни део манифестације је био резервисан за стручна предавања.

Манифестација „Европски дани Сунца у Кули“, која се одржава једну деценију, као и рад и труд запослених у СТШ „М. Пупин“ у области обновљивих извора енергије одавно су препознати и признати од стране струке и ресорног секретарија АП Војводине и Министарства Републике Србије.  Школа је за своја достигнућа добила бројна признања и заузима једно од водећих места међу средњим стручним школама у Војводини и шире, рекао је између осталог професор доктор Слободан Попов, председник Центра за развој и примену науке, технологије и информатике из Новог Сада.

У стручном делу скупа одржано је шест предавања: Подстицаји у области обновљивих извора енергије – о чему је говорио Растислав Крагић из Министарства рударства и енергетике; Зелена школа – предавач је био проф. др Александар Родић, руководилац Центра за роботику и председник Института „Михајло Пупин“; Резултати испитивања фотонапонског напајања и један метод еколошког напајања Србије струјом – предавач проф. др Зоран Николић из Савеза машинских и електротехничких инжињера; Енергетски ефикасно насеље Соларна долина надомак Новог Сада – предавачдр Никоа Џолев из Термо инжињеринга д.о.о Нови Сад; Примери добре праксе „Еко-елемента“ из Бугојна у заштити животне средине – предавач Борис Јокић директор „Еко- елемента“ из Бугојна; и последња тема је била примена аутобуса на електрични погон у Београду – предавач Слободан Мишановић из ГСП Београд.

Спонзори и покровитељи манифестације су Алфа – гас Терм д.о.о, Терминг, Даноне солар, Телефон инжињеринг, Друштво за обновљиве изворе енергије Кула и Општина Кула.

Поделите

Коментари су затворени.