IN MEMORIAM – Mihajlo Varga

0

Juče je u Ruskom Krsturu, posle teške bolesti, preminuo doajen rusinskog glumišta Mihajlo Varga.

Pozorišnim stvaralaštvom počeo je da se bavi još kao četrnaestogodišnjak, 1966. godine kada je nastupio u predstavi „Devojčica sa šibicama“ H.K. Andersena. Prva pozorišna uloga u komadu za starije bila mu je u komediji Žorža Fejdoa „Gospodin lovac“ u režiji novosadskog reditelja Mihajla Vasiljevića i njegovog pomoćnika Vitomira Bođanca. Od tada je Mihajlo Mihal Varga stalni član krsturske scene ART/RNT „Đađa“, kasnije Rusinskog narodnog pozorišta „Petro Riznič Đađa“ Ruski Krstur.

Bio je jedan od najtalentovanijih glumaca, ne samo u okviru krsturskog pozorišta, već i u celoj rusinskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji. O tome svedoče i mnoge nagrade i priznanja koje je osvojio za više od 50 godina, a među njima se posebno ističu: Zlatna značka KPZ Srbije (1986), Zraci kulture KPZ Kula (1988), a na Saveznom festival u Trebinju 1990. godine proglašen je za najboljeg glumca amatera.

Od 1967. do 2018. odigrao je 41 ulogu, a skoro sve su bile glavne. Značajan broj predstava u kojima je Mihajlo Varga glumio adaptirane su i snimljene za potrebe programa RTV na rusinskom jeziku. Varga je više godina učestvovao i u snimanju raznih radio drama Radio Novog Sada za emitovanje na rusinskom jeziku.

Rođen je 17. aprila 1952. u Ruskom Krstur gde je završio osnovnu školu, a dalje školovanje nastavio u Kuli. Veći deo radnog veka radio je kao službenik u NVO „Ruske slovo“ Novi Sad, sa radnim mestom u Ruskom Krsturu.

Podelite

Komentari su zatvoreni.