Međunarodni dan Roma obeležen u Sivcu

0

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić čestitao je danas Romima i Romkinjama Svetski dan Roma i istakao da je ovo prilika da se još jednom ukaže na probleme sa kojima se pripadnici romske populacije suočavaju u svakodnevnom životu, kako bi se unapredio njihov položaj.

“Na nama je da obezbedimo da Romi i Romkinje postanu ravnopravni članovi našeg društva i da doprinesemo punom poštovanju ljudskih prava u obezbeđivanju dostojanstvenog života našim sugrađanima romske populacije”, navodi Miljanić u saopštenju povodom Svetskog dana Roma.

U opštini Kula, Međunarodni dan Roma obeležen je sinoć u Sivcu, u organizaciji Uduženja građana Roma iz Sivca, a uz podršku lokalne samouprave. Prisutnima se obratio predsednik Udruženja građana Roki Đorđević. Pored predsednika opštine Kula, Damjana Miljanića i predstavnika Udruženja Roma, ovom skupu prisustvovali su Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica, Emin Selimi, potpredsednik Nacionalnog Saveta Romske nacionalne manjine, Stevan Jovanović, član Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma i Ljiljana Mihajlović, potpredsednica odbora za obrazovanje Roma.

Prema popisu iz 2011. godine, u Srbiji živi 147.000 pripadnika romske nacionalne manjine, a upravo su oni populacija koja je najviše izložena diskriminaciji. Siromaštvo, diskriminacija i predrasude su i dalje svakodnevica Roma, ali to nije slučaj samo kod nas, već i u drugim državama.

IMG-a3551c5c60452904c5451e8c63e04c4a-V

Podelite

Komentari su zatvoreni.