Од септембра у школи у Руском Крстуру, настава и на српском језику

0

У оквиру обележавања Дана матерњег језика, данас је у школи „Петро Кузмјак“, у Руском Крстуру, одржан састанак којем су присуствовали председник општине Кула, Дамјан Миљанић, просветни инспектор Зоран Ракић, директорка школе Хелена Пашо Павловић, председник Националног савета Русина (НСР) Борислав Сакач, председник Извршног одбора НСР Жељко Ковач и председница Одбора за образовање НСР Меланија Римар.

Иако је поводом овог дана, првобитно била планирана приредба коју су ученици припремили, због ванредног распуста, приредба је одложена за следећу недељу.

Према речима Миљанића, пример школе у Руском Крстуру је један од најбољих примера, не само у нашој општини, већ и у нашој земљи. То је потврда добре праксе, која презентује и саму државу Србију, као земљу у коју су сви добродошли и могу да остваре сва своја права, што није случај у многим другим земљама, чак и много развијенијим од наше.

„Ова пракса која је овде у Крстурској гимназији, није усамљен случај. Постоје наравно школе и на мађарском и на неким другим језицима, али концепт који овде постоји је једна заокружена целина. У разговору са представницима школе и Националног савета, договорили смо се на неке нове кораке и да то буде један бренд, не само Русина као националне заједнице и народа, него и наше општине и државе.“

dan_maternjeg_jezika_krstur1

Оно што је од највећег значаја данашњег састанка је свакако договор о формирању одељења, где ће се настава одржавати и на српском језику. План би требао бити реализован већ од следеће школске године, значи у септембру са првим уписом.

„Верујем да ће у следећој школској години, у основној школи, бити могуће школовање и на српском језику. То ће употпунити ову школу и изаћи ће се у сусрет грађанима Крстура, који желе да школују своју децу на српском језику“, рекао је председник општине Кула.

Директорка школе, изразила је захвалност локалној самоуправи на изузетној сарадњи и подршци. Поред договора о формирању двојезичне наставе, она истиче и пројекте који су завршени, али и оне који тек треба да буду спроведени. Међу најважнијима су пројекат поправке крова и пројекат за учионицу практичне наставе за смер туристички и хотелијерски техничар.

Поделите

Оставите одговор