Ministarstvo privrede daje 1,7 milijardi dinara bespovratne pomoći za MSPP

0

Ministarstvo privrede danas je raspisalo tri javna poziva, na osnovu kojih će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP) staviti na raspolaganje čak 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca.

Bespovratna sredstva Ministarstva privrede obezbeđena su kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i za nabavku opreme.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini Ministarstvo je opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava, za koja se preduzeća mogu prijaviti od danas. Program je kombinacija granta koji čini do 20% investicije, dok preostalih 80% čini povoljan kredit Fonda za razvoj. U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava – do 30% ukupne investicije.

Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je takođe kombinacija granta koji može činiti 30% investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70% ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava – do 40% ukupne investicije.

Programom podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme u 2019. godini, Ministarstvo je obezbedilo čak milijardu dinara za bespovratna sredstva. Danas je, u okviru ovog programa, raspisan javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kuće. Poziv će biti otvoren do 11. februara. Po okončanju izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći. Program je koncipiran tako da grant može činiti 25% vrednosti opreme, 70% troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih 5% čini učešće samog preduzeća.

Ministarstvo privrede godinama unazad uspešno sprovodi programe podrške za MSPP sektor. Uvažavajući potrebe privrede i njihovo veliko interesovanje za ovaj vid podrške, iz godine u godinu je konkursna dokumentacija sve jednostavnija, a raspoloživa sredstava sve veća. Cilj je sistemska podrška MSPP sektoru, unapređenje njihove konkurentnosti i modernizacija proizvodnje, podrška za započinjanje i širenje biznisa, otvaranje novih radnih mesta i doprinos ukupnom privrednom rastu.

Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2019. godine.

Izvor: eKapija

Podelite

Komentari su zatvoreni.