Министарство привреде даје 1,7 милијарди динара бесповратне помоћи за МСПП

0

Министарство привреде данас је расписало три јавна позива, на основу којих ће малим и средњим предузећима и предузетницима (МСПП) ставити на располагање чак 1,7 милијарди динара бесповратног новца.

Бесповратна средства Министарства привреде обезбеђена су кроз три програма подршке – за развојне пројекте, за почетнике у пословању и за набавку опреме.

У оквиру програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2019. години Министарство је определило 500 милиона динара за бесповратна средстава, за која се предузећа могу пријавити од данас. Програм је комбинација гранта који чини до 20% инвестиције, док преосталих 80% чини повољан кредит Фонда за развој. У циљу равномерног развоја свих делова земље, Министарство привреде ће предузећима из најнеразвијенијих локалних самоуправа одобравати и веће учешће бесповратних средстава – до 30% укупне инвестиције.

За почетнике у пословању и фирме у почетној фази развоја, Министарство је обезбедило 200 милиона динара бесповратних средстава. Програм је такође комбинација гранта који може чинити 30% инвестиције, и повољног кредита Фонда за преосталих 70% улагања. И по овом програму ће се одобравати веће учешће гранта за фирме из неразвијених локалних самоуправа – до 40% укупне инвестиције.

Програмом подршке малим предузећима за набавку нове опреме у 2019. години, Министарство је обезбедило чак милијарду динара за бесповратна средства. Данас је, у оквиру овог програма, расписан јавни позив за партнере у суфинансирању, односно банке и лизинг куће. Позив ће бити отворен до 11. фебруара. По окончању избора партнера на програму и потписивања уговора, Министарство привреде ће расписати и јавни позив за мала и микро предузећа, предузетнике и задруге, за доделу бесповратне помоћи. Програм је конципиран тако да грант може чинити 25% вредности опреме, 70% трошкова финансирају партнери кредитом или лизингом, док преосталих 5% чини учешће самог предузећа.

Министарство привреде годинама уназад успешно спроводи програме подршке за МСПП сектор. Уважавајући потребе привреде и њихово велико интересовање за овај вид подршке, из године у годину је конкурсна документација све једноставнија, а расположива средстава све већа. Циљ је системска подршка МСПП сектору, унапређење њихове конкурентности и модернизација производње, подршка за започињање и ширење бизниса, отварање нових радних места и допринос укупном привредном расту.

Јавни позиви ће бити отворени док се расположива средства не утроше, а најкасније до 31.12.2019. године.

Извор: еКапија

Поделите

Коментари су затворени.