Новим правилником прописан обавезан упис свих катастарских парцела на којима се обавља пољопривредна производња

0

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде прописало је обавезан упис свих катастарских парцела на којима се обавља пољопривредна производња, саопштила је Управа за аграрна плаћања.

То је предвиђено последњим изменама Правилника о упису у Регистар пољопривредних газдинстава и обнови регистрације, као и о условима за пасиван статус пољопривредног газдинства које се објављене у „Службеном гласнику РС“ 21. децембра 2018. године.

На сајту Управе се каже да је, с обзорим да је упис у Регистар добровољан, у пракси примећено да поједина пољопривредна газдинства не пријављују све парцеле на којима обављају пољопривредну производњу, у циљу формалног испуњења услова за остваривање права на подстицаје везаних за површину пољопривредног земљишта.

Како би се избегла могућност злоупотреба остваривања права на субвенције, а истовремено побољшала тачност и потпуност Регистра пољопривредних газдинстава, регистрација остаје добровољна, с тим да ако се одлуче за упис, пољопривредници морају да пријаве све катастарске парцеле на којима обављају пољопривредну производњу, стоји у саопштењу.

Такође, као реакција на подизање све већих засада појединих специфичних култура, извршена је допуна Шифарника биљне производње којом се предвиђа раздвајање регистрације површина под боровницама од површина по осталим јагодастим воћем (рибизла, огрозд, брусница,аронија и др.), као и увођење уписа производње осталог јабучастог воћа (оскоруша, јаребика и др.), осталог коштичавог воћа (марела, трњина и др.), мање заступљеног воћа (шипурак, дрен, глог, дуд, зова и др.), цитруса (агрума), јужног, тропског, суптропског и егзотичног воћа (смокве, киви, нар, банане, лимун, поморанџе, мандарине и др.). Тиме се, кажу у Управи за јавна плаћања, постиже прецизнији преглед комерцијалне производње воћарских култура и омогућава остваривање права на подстицаје и за ову производњу.

Обнова регистрације од 1. марта до 30. априла

После две године без обавезе обнове регистрације у Регистру пољопривредних газдинстава, ове године она се поново мора извршити у периоду од 1. марта до 30. априла 2019. године, поручују из Управе за аграрна плаћања. Обнова регистрације се врши доствљањем прописаних образаца са подацима о газдинству и биљној и сточарској производњи надлежним подручним јединицима Управе за трезор према месту пребивалишта носиоца пољопривредног газдинства.

Извор: еКапија

Поделите

Коментари су затворени.