U subotu Centralna svečanost povodom Nacionalnog praznika Rusina

0

Centralna svečanost obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina u Srbiji, biće održana u subotu, 19. januara,  u Ruskom Krsturu.  Program počinje sa Arhijerejskom blagodarnom liturgijom u Katedrali sv. Nikole u 17:00 časova.

Nakon toga, uslediće otvaranje izložbi „12 posvećenih“ i „Krsturski veduti“  u 18:30, gde će biti postavljeni portreti sveštenika Krsturske parohije i slike iz Likovne kolonije „Njaradi“.

U 19:30, u Veronaučnoj sali, biće postavljen Etno sto.

Svečana akademija počeće u 20:00 časova u Velikoj sali Doma kulture, a nakon toga, od 22:00 časa sledi koktel u restoranu “Crvena ruža“, čime će biti završen program.

Za nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji prihvaćen je 17. januar, kao sećanje na isti datum 1751. godine kada je Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko-državnog Bačkog distrikta u Somboru, potpisao prvi zvanični dokument − Ugovor o naseljavanju 200 rusinskih grkokatoličkih porodica na tadašnju pustaru Veliki Krstur. Taj dan je već više decenija prihvaćen kao dan zvaničnog doseljavanja Rusina na ove prostore.

pozivnica Nacionalni praznik-1

Podelite

Komentari su zatvoreni.