Ugovoreno 56,5 mil EUR iz pretpristupnih fondova EU

0

Srbija je u planiranom roku završila ugovaranje 56,5 mil EUR za projekte koji će se finansirati iz programa pretpristupnih fondova EU IPA 2014, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

– Postignuta visoka stopa ugovaranja od 86% ove, kao i prošle godine, jasan je pokazatelj stručnosti i dugotrajnog truda svih institucija Srbije koje su deo IPA strukture – Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, svih ministarstava i institucija, koji su korisnici EU sredstava – navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je ukupno potpisano 86 ugovora, a da ukupan budžet Finansijskog sporazuma između Srbije i EU za Nacionalni Program IPA 2014 iznosi 65.744.160 EUR, od čega 59.026.160 EUR iz sredstava EU, a nacionalno učešće je 6.718.000 EUR.

U programu su infrastrukturni projekti, nabavka robe i usluga u oblastima ljudskih prava, zaštite životne sredine, poljoprivrede, privrede, evropskih integracija, omladine i sporta, energetike, obrazovanja, socijalnih usluga, rada, zapošljavanja, jačanja lokalnih samouprava i finansija, a rok za implementaciju je tri godine.

IPA 2014. godine, drugi je po redu Program koji je ugovoren od početka decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima EU u kome je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU ugovorno telo, nadležno za poslove sprovođenja postupka javnih nabavki, ugovaranja, finansijskog upravljanja i praćenja sprovođenja ugovora koji se finansiraju iz pretpristupne pomoći EU.

Podelite

Komentari su zatvoreni.