Уговорено 56,5 мил ЕУР из претприступних фондова ЕУ

0

Србија је у планираном року завршила уговарање 56,5 мил ЕУР за пројекте који ће се финансирати из програма претприступних фондова ЕУ ИПА 2014, саопштило је Министарство финансија Србије.

– Постигнута висока стопа уговарања од 86% ове, као и прошле године, јасан је показатељ стручности и дуготрајног труда свих институција Србије које су део ИПА структуре – Министарства финансија, Министарства за европске интеграције, свих министарстава и институција, који су корисници ЕУ средстава – наведено је у саопштењу.

Додаје се да је укупно потписано 86 уговора, а да укупан буџет Финансијског споразума између Србије и ЕУ за Национални Програм ИПА 2014 износи 65.744.160 ЕУР, од чега 59.026.160 ЕУР из средстава ЕУ, а национално учешће је 6.718.000 ЕУР.

У програму су инфраструктурни пројекти, набавка робе и услуга у областима људских права, заштите животне средине, пољопривреде, привреде, европских интеграција, омладине и спорта, енергетике, образовања, социјалних услуга, рада, запошљавања, јачања локалних самоуправа и финансија, а рок за имплементацију је три године.

ИПА 2014. године, други је по реду Програм који је уговорен од почетка децентрализованог система управљања средствима ЕУ у коме је Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ уговорно тело, надлежно за послове спровођења поступка јавних набавки, уговарања, финансијског управљања и праћења спровођења уговора који се финансирају из претприступне помоћи ЕУ.

Поделите

Коментари су затворени.