Европска унија уводи нова правила за органску пољопривреду – Примена уредбе од 2021.

0

Како је објављено на сајту Дирекције за ациналне референтне лабораторије, Европско веће је усвојило нову Уредбу о органској производњи и обележавању органских производа –Regulation (EU) 2018/848 of the European Parliament and of the Council of 30 May 2018 on organic production and labelling of organic products and repealing Council Regulation (EC) No 834/2007.

Нова уредба ће се примењивати од 1. јануара 2021. године, а њоме ће бити поједностављена правила о производњи и даље усклађена путем укидања изузетака и одступања. Такође, контролни систем ће бити ојачан захваљујући строжим мерама опреза и ширим проверама на основу ризика дуж целог ланца снабдевања.

Произвођачи у трећим земљама мораће да се придржавају истих правила као и произвођачи у ЕУ, а предмет нове регулативе биће шира листа производа (на пример – со, пчелињи восак, листови винове лозе), као и додатна правила производње (рецимо, за јелене, зечеве и живину).

Сертификација ће бити лакша за мале пољопривреднике, захваљујући новом систему групног сертификовања, а како би се смањио ризик од случајне контаминације пестицидима користиће се јединствен приступ. Одступања за производњу у гредицама у стакленицима биће укинута.

Органска храна у Србији

Органска производња у Србији има тенденцију раста. Током 2011. укупна површина под органском производњом била је 6.335 хектара, а у 2017. години 13.423 ха, што је повећање за више од два пута. Највеће површине су у Војводини, а највише се гаје житарице и индустријско биље (регион Војводине) и воћне врсте (регион Шумадије и Западне Србије и Јужне и Источне Србије). Број произвођача је порастао са 213 из 2011. године на 434 произвођача у 2017. години. У органску производњу је укључено и 5719 коопераната, односно малих произвођача који имају закључен уговор о сарадњи са неким од произвођача и извозника органских производа.

Извоз органских производа у 2017. години износио је 23.113.073 ЕУР. Највише се извозило у земље Европске уније (највише у Немачку) и то смрзнуто јагодасто воће, пре свега малина. Такође, асортиман производа је данас разумљиво шири, али је и даље највише примарних производа, непрерађених или са најмањим степеном прераде (нпр. сушено воће).

Извор: еКапија

Поделите

Коментари су затворени.