Канцеларија за локални економски развој Кула у служби грађана

0

Канцеларија за локални економски развој Кула у овом облику постоји више од две године, а на које све начине функционише и доприноси општини Кула, за локалне медије је говорио шеф ове канцеларије Милош Данилов.
“Од самог оснивања, односно преласка из Агенције за развој у Канцеларију за локални економски развој, трудили смо се да будемо у служби локалним привредницима, предузетницима, пољопривредницима, као и самој општини”, рекао је Данилов.
Такође, додао је да данас у КЛЕР-у, привредници и предузетници имају комплетну услугу у комуникацији са АПР-ом, што умногоме олакшава посао онима које се тек упуштају у приватан посао. “Поред тога редовно пратимо све конкурсе које расписују Покрајина и Република, а који могу бити интересантни локалном приватном сектрору и пољопривредницима. Када кажем конкурси, ту мислим на кредитне линије, субвенције и бесповратна средства.”
Како би грађани били правовремено информисани о свим конкурсима и погодностима, отворена је facebook страница са свим потребним информацијама, а поред тога постоји и база пољопривредника који се о свему информишу путем смс-а. Наравно, ту су и медији који пласирају све битне информације ка грађанима.
Други сегмент у којем је усмерен рад КЛЕР-а јесте општина Кула. У том делу се спроводе пројекти у сарадњи са покрајинским, републичким и прекограничним фондовима и агенцијама.
У претходном периоду је израђена стратегија руралног развоја, а тренутно је у току израда програма за запошљавање и унапређење привредног амбијента општине Кула, као и СЕЕД пројекат (финансира Аустријска развојна агенција, у Србији га спроводи Новосадски хуманитарни центар) који је усмерен ка јачању пољопривредних газдинстава. Поред свега тога, преко ИПА фонда се спроводи пројекат прекограничне сарадње наше земље са Мађарском. У питању је пројекат „Old habits in u new guise“ у оквиру програма Intereeg – IPA CBC Hungary-Serbia, чија је вредност преко 200. 000 евра. Део који се спроводи у општини Кула је око 80.000 евра, од чега је 15 % удео локалне самоуправе. Основни циљ је јачање сарадње, смањивање неједнакости између региона и подршка оптималном економском развоју, бавећи се пре свега свакодневним животним питањима, неговањем традиције и добрих комшијских односа.

Поделите

Коментари су затворени.