За субвенције у пољопривреди милијарду и по динара

0

Јуче је у Липару одржана прва у низу трибина које су намењене пољопривредницима. Присутнима се обратио директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде, Александар Богдановић, како би их упознао како са кредитима које пољопривредници могу користити код Покрајинског фонда за развој пољопривреде, тако и са субвенцијама које одређује Покрајински секретаријат за пољопривреду, као и републичка Управа за аграрна плаћања.

Прошле и ове године, Покрајинска влада је одобрила додатна средства за подстицај у развој пољопривреде у АПВ и први пут је тај износ близу милијарду и по динара.

„Пре свега желимо да обиђемо сва пољопривредна газдинства регистрована на територији општине Кула и да упознамо пољопривреднике са свим оним могућностима које им се нуде. Сматрамо да постоји велики број њих који нису упознати са мерама којима се суфинансира пољопривредна производња, са мерама које имају за циљ да побољшају њихову производњу. Оно што ћемо данас по први пут приказати, то су кредити Фонда за развој пољопривреде, који су тренутно засигурно најповољнији на финансијском тржишту Републике Србије, са 1% годишње камате и са грејс периодом који се креће од годину до три године. Морам да напоменем да у том периоду они немају никаквих трошкова, значи кредит апсолутно мирује. Код Фонда се притом не наплаћују трошкови за обраду кредита,ни трошкови за конкурсну докуменатцију, а све те мере су усклађене са мерама Покрајинског секретаријата за пољопривреду, где су обезбеђене субвенције, односно бесповратна средства у износу од 50 до 70%“, каже Богдановић.

Поделите

Коментари су затворени.