Svečani prijem za Podunavske Nemce

0

Zamenik predsednika opštine Karolj Valka ugostio je danas Podunavske Nemce, članove zavičajnog Udruženja Kuljana. On ih je u srdačnom razgovoru upoznao sa aktuelnim stanjem u lokalnoj sredini, posebno ističući da je Kula počela da gradi nove fabrike u industrijskoj zoni, te da je svoj dolazak najavio i jedan nemački investitor. Prijemu je prisustvovao i predsednik udruženja Nemaca iz Kule, Đula Bihner.

podunavske_svabe2
U okviru posete, gosti su u nedelju u Likovnoj galeriji u Kuli prisustvovali otvaranju izložbe slika i dokumentacije, koja je postavka muzeja podunavskih Nemaca iz Ulma. Izložba je otvorena povodom 300 godina od njihovog naseljavanja u jugoistočnu Evropu.

podunavske_svabe3
Od 25. do 30. oktobra postavku čini 28 panoa koji prikazuju tok dolaska podunavskih Nemaca na ove prostore sa tekstualnim objašnjenjem sadržaja. Organizator izložbe je „Udruženje Nemaca Kula“, uz sufinansiranje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Opštinske uprave, Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine i Fondacije de Deo iz Bele Crkve.
Tokom posete Podunavski Nemci su obišli kuće u kojima su nekada stanovali, kao i trojezični spomenik na katoličkom groblju u Kuli, u znak sećanja na zajednički suživot tri naroda.

Podelite

Komentari su zatvoreni.