Потписан Споразум о суфинансирању делатности Историјског архива Сомбор

0

Поводом потписивања Споразума о суфинансирању делатности Историјског архива Сомбор, председник општине Кула Велибор Милојичић, данас је у свом кабинету угостио заменика градоначелника Сомбор, као и председнике општина Апатин, Оџаци и Бач.

Он се захвалио гостима што су дошли у Кулу да потпишу Споразум и додао да је сарадња са Историјским архивом Сомбор не само обавеза, већ да има немерљив значај јер чува историјско благо овог подручја и наслеђе које се преноси са једне на другу генерацију. Заменик градоначелника града Сомбор, Антоније Ратковић, захвалио се локалним самоуправама што препознају важност постојања ове установе, као и што помажу Историјски архив Сомбор, који има регионални значај. Потписивању је присуствовао и начелник Западнобачког округа Душан Маријан, а пракса одржавања састанака и сарадње са представницима западно-бачког округа биће настављена и убудуће.

Историјски архив „Сомбор“ основан је 1948. године. Територијално је надлежан за град Сомбор и општине: Кула, Апатин, Оџаци и Бач. Поседује 558 фондова и збирки који покривају временски период од 1612. године, 29 фондова и збирки категорисаних као културно добро од изузетног значаја, као и 74 фонда и збирке категорисаних као културно добро од великог значаја. Највреднији документ који се чува у Архиву је оригинална Повеља слободног и краљевског града Сомбора из 1749. године, са потписом и печатом царице Марије Терезије.

Поделите

Коментари су затворени.