Do kraja jeseni 10.000 novih stabala hrasta

0

Danima unazad svedoci smo svakodnevnih aktivnosti koje sprovodi JKP „Komunalac“, a koje su se odnosile kako na uređivanje javnih površina, tako i na orezivanje i seču drveća. Međutim, to je izazvalo reakcije nekih naših sugrađana, koji su izrazili zabrinutost da će ukoliko nastave sa tom praksom značajno smanjiti broj stabala i zelenila. Tim povodom, razgovaralo se sa direktorom JKP „ Komunalac“ iz Kule, Damjanom Miljanićem.

DAMJAN01
Prema njegovim rečima, u pitanju su redovni poslovi na uređenju grada i na orezivanju drveća koje je dotrajalo ili je bolesno, ili je korenje od tog drveta oštetilo podzemne instalacije, kanalizacije i vodovoda. On naglašava da su stručne službe procenile koje drveće treba orezati i koje su grane kritične, kao i da su o tome obavešteni građani i predstavnici Skupštine stanara.

DAMJAN05
-Na teritoriji opštine Kula u prethodnom periodu zasađeno je preko 100 hektara novih zasada, znači na svako drvo koje se poseče iz razloga bolesti ili činjenice da ugrožava instalacije, zasadi se pet novih stabala u samom gradu Kuli. Pošumljavanje su prethodno radile uglavnom privatne firme, ali većinu toga nisu očuvali, jer da jesu, mi bi sada imali stotine hektara šume, a nemamo ih. U zadnje četiri godine pošumljavanje sprovodi JKP potpuno samostalno i vodi računa o održavanju tih šumskih zasada. Opština Kula je do pre tog perioda bila jedna od najnepošumljenijih opština u Vojvodini sa negde oko 2% pošumljenosti. Zato mi trenutno imamo 100 hektara. Preko 50 hektara u katastarskoj opštini Kula, imamo jednu veliku tablu pošumljenu u Sivcu, priprema se teren za pošumljavanje u Kruščiću, na Planinarskom ili tzv. Razvali takođe u Kuli- kaže Miljanić.

DAMJAN02
On je istakao da će ove jeseni biti zasađeno 10.000 stabala hrasta i da će mimo gradskih sredina, na državnim površinama koje su opredeljene za pošumljavanje, biti posađeni topola, bagrem i hrast. Takođe, direktor JKP „Komunalac“ pozvao je sve zabrinute građane da se uključe u njihove aktivnosti , da bi se pre svega sačuvalo ono što imamo u naseljenom mestu, gde se nažalost sve češće dešava lomljenje zdravih sadnica.

DAMJAN03

Podelite

Komentari su zatvoreni.