До краја јесени 10.000 нових стабала храста

0

Данима уназад сведоци смо свакодневних активности које спроводи ЈКП „Комуналац“, а које су се односиле како на уређивање јавних површина, тако и на орезивање и сечу дрвећа. Међутим, то је изазвало реакције неких наших суграђана, који су изразили забринутост да ће уколико наставе са том праксом значајно смањити број стабала и зеленила. Тим поводом, разговарало се са директором ЈКП „ Комуналац“ из Куле, Дамјаном Миљанићем.

DAMJAN01
Према његовим речима, у питању су редовни послови на уређењу града и на орезивању дрвећа које је дотрајало или је болесно, или је корење од тог дрвета оштетило подземне инсталације, канализације и водовода. Он наглашава да су стручне службе процениле које дрвеће треба орезати и које су гране критичне, као и да су о томе обавештени грађани и представници Скупштине станара.

DAMJAN05
-На територији општине Кула у претходном периоду засађено је преко 100 хектара нових засада, значи на свако дрво које се посече из разлога болести или чињенице да угрожава инсталације, засади се пет нових стабала у самом граду Кули. Пошумљавање су претходно радиле углавном приватне фирме, али већину тога нису очували, јер да јесу, ми би сада имали стотине хектара шуме, а немамо их. У задње четири године пошумљавање спроводи ЈКП потпуно самостално и води рачуна о одржавању тих шумских засада. Општина Кула је до пре тог периода била једна од најнепошумљенијих општина у Војводини са негде око 2% пошумљености. Зато ми тренутно имамо 100 хектара. Преко 50 хектара у катастарској општини Кула, имамо једну велику таблу пошумљену у Сивцу, припрема се терен за пошумљавање у Крушчићу, на Планинарском или тзв. Развали такође у Кули- каже Миљанић.

DAMJAN02
Он је истакао да ће ове јесени бити засађено 10.000 стабала храста и да ће мимо градских средина, на државним површинама које су опредељене за пошумљавање, бити посађени топола, багрем и храст. Такође, директор ЈКП „Комуналац“ позвао је све забринуте грађане да се укључе у њихове активности , да би се пре свега сачувало оно што имамо у насељеном месту, где се нажалост све чешће дешава ломљење здравих садница.

DAMJAN03

Поделите

Коментари су затворени.