Од 1. октобра пореске олакшице за почетнике у пословању

0

Пореске олакшице за почетнике у пословању у Србији примењиваће се од данас.

Према изменама Закона о порезу на доходак и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање које су усвојене у децембру прошле године, почетници у пословању биће ослобођени плаћања пореза на зараде и доприноса за обавезно социјално осигурање у трајању од годину дана. Та новина односи се на зараду оснивача предузетничке радње и зараде до девет новозапослених особа, које морају да буду тек свршени средњошколци, студенти или особе са евиденције НСЗ.

Услов да незапослени који почињу бизнис добију пореску олакшицу је да су дуже од шест месеци на евиденцији НСЗ. Пореске олакшице могу да остваре послодавци који су основали фирму у периоду од почетка примене закона, односно од 1. октобра 2018. године до 31. децембра 2020. године. Право на олакшице може да оствари послодавац – новоосновано правно лице, као и новоосновани предузетник који је уписан у регистар надлежног органа, односно организације, и то као право на ослобађање од плаћања пореза и доприноса по основу зараде оснивача, односно по основу личне зараде предузетника, као и по основу зараде запослених и то највише за девет новозапослених лица са којима је засновао радни однос.

Корисници олакшица могу да се региструју или као предузетници у режиму исплате личне зараде или као друштво са ограниченом одговорношћу, а у оба случаја имају обавезу вођења пословних књига.

Увођење подстицаја за почетнике у пословању кључна је новина и једна од најважних мера Националног програма за сузбијање сиве економије.

Анализа пореског и непореског оптерећења почетника у пословању коју је реализовала Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) показује да уштеде које ће по том основу остварити предузетници иду и до 250.000 динара годишње по особи код исплате минималне зараде.

Извор: еКапија

Поделите

Коментари су затворени.