Сузбијање комараца у Кули

0

У општини Кула ове године први пут је забележен један случај тежег облика заразе вирусом Западног Нила. То је и био разлог да локална самоуправа од надлежног Завода за јавно здравље у Сомбору затражи мониторинг бројности комараца који су и главни преносиоци заразе.

Иако је у општини Кула овог лета забележен само један случај заразе вирусом Западног Нила, у претходна три дана обављен је третман одраслих комараца и ларви у свим насељеним местима општине. Наиме, ванредним мониторингом завода за јавно здравље из Сомбора утврђено је драстично повећање бројности комараца у Кули.

Разлог за то су велике количине падавина и високе температуре претходних недеља каже Јелена Чепић из Одељења за заштиту животне средине Општине Кула.

„Урађен је мониторинг бројности комараца у нашој општини где је установљена велика концентрација комараца, па смо били у обавези да извршимо ванредно прскање комараца. Запрашивање са земље вршили су радници новосадске „Циклонизације“ са десетак возила у вечерњим часовима. Мониторинг су обавили радници ветеринарског завода из Куле на челу са директором Јовом Хајдином. „Новосадска „Циклонизација“ заједно са нама из ветеринарске станице је ангажована на тим пословима. Ми вечерас излазимо на терен, урадићемо општину Кула, третман са земље. Након извршеног третмана биће извршен поново мониторинг да се види ефекат самог третмана и надамо се да ћемо као увек до сада бити успешни у том послу“, каже Чепић.

komarci-kula-

Ове године у западно-бачком округу по први пут је откривено и на институту Торлак доказано пет случајева неуро инвазивних облика заразе вирусом Западног Нила. Епидомиолог завода за јавно здравље из Сомбора, докторица Гордана Цветић каже да код осамдесет посто заражених нема никаквих симптома, а око двадесет процената има симптоме сличне грипу.

„У свега око један или чак мање од један посто се јавља тај најтежи заправо облик, а то је неуро инвазивни који се очитава са запаљењем мозга и можданице, значи менингитисом и енцефалитисом и комбиновано или са парализом доњих екстремитета. Значи то су они најтежи облици који срећом имају малу заступљеност у клиничкој слици“, каже Цветић.

Ванредно запрашивање комараца у општини Кула обављено је у вечерњим часовима и у договору са удружењима пчелара који су предузели адекватне мере заштите како би се избегла опасност од угинућа пчела.

Извор: РТВ

Поделите

Коментари су затворени.