Нове услуге третмана за децу у Плавој птици

0

Удружење за помоћ МНРО „Плава птица“ од августа месеца у служби за третман нуди неколико нових услуга за децу са посебним потребама. Осим прегледа код неуропсхијатра, физијатра, дерматолога, дефектолога и логопеда, уведене су и услуге Војта терапије за одојчад и малу децу, рехабилитација говора са КСАФА апаратом и АБА третман за децу са аутизмом и первазивним поремећајем.
Према речима Марка Кошутића, директора удружења, на третманима ће радити четири терапеута, три дефектолога и један виши физиотерапеут. Такође, уведене су и услуге лекара и психолога као консултаната.

Војта терапија је метода физикалне терапије коју могу да користе како тек рођене бебе, тако и одрасли након можданих повреда. Представља методу рехабилитације код које се у одређеним положајима попут положаја на леђима, боку или на стомаку, стимулишу одређене зоне на људском телу и тако активирају мишићи. Ова врста услуге до сад је била доступна у Београду и Новом Саду.

Други третман односи се на рехабилитацију говора и ради се уз помоћ Ксафа апарата. То је дијагнистичко-терапијски-едукативни апарат, намењен раној хабилитацији говора и језика деце са различитим степенима оштећења слуха, деци са неразвијеном говорном комуникацијом и деци са патолошким обрасцима говорне комуникације. Звук се путем овог апарата, у зависности од узрока, степена и врсте оштећења говорне комуникације, прилагоди и подеси у складу са потребама детета, како би исти најјасније чуло и усвојило.

АБА третман за децу користи се ради побољшања вештина комуникације и говора, за подстицање пажње, концентрације, друштвених вештина, памћења и учења. Такође, може да се користи и као помоћ у смањењу проблематичних понашања. Овај метод сматра се најбољим доказаним третманом од стране Америчке психијатријске асоцијације. „Доказан” значи да је АБА прошла научне тестове који се односе на корисност, квалитет и делотворност.

Пружаоци ове услуге имају посебне обуке и добијају посебне сертификате.

-Потражња за овим услугама варира, али је број деце који има потребу за овим услугама велики. До сада нисмо имали могућност да их пружамо и претпоставка је да их око 100 деце треба, али капацитет деце која могу да добију услугу код нас за сад је око 50-каже Кошутић.

Основана као Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Плава птица“ је прво примала само кориснике са територије кулске општине, међутим, сада је то проширено јер околне локалне самоуправе немају установе тог типа.

Увођењем нових третмана, не само што се помаже деци у савладавању потешкоћа, већ се знатно олакшава и родитељима да детету омогуће одговарајућу помоћ.

Поделите

Коментари су затворени.