Из општине Кула 9 добитника средстава по Конкурсу за младе

0

У оквиру Конкурса за доделу средстава за подршку младима у руралним подручјима на територији АП Војводине у 2018. години, Комисија задужена за опредељивање средстава донела је одлуку према којој је из кулске општине девет апликаната добило тражена средства.

У циљу подршке новим генерацијама младих пољопривредних произвођача, подстицањем развоја и унапређивањем биљне и сточарске производње, бесповратна средства за подршку инвестиција била су утврђена у износу до 90% од укупно прихватљивих трошкова.

Пристигло је чак 893 пријаве, од којих 139 није испунило услове и критеријуме прописане Конкурсом.
Обзиром на то да опредељена средства од 200.000.000,00 динара нису довољна за све исправне пријаве, Комисија је једногласно донела одлуку да се уговори потпишу са апликантима који су остварили од максималног броја бодова до закључно 65 бодова, те је у складу са тим укупно 165 пријављених добило средства.

Добитници средстава из општине Кула:
1.Марина Квасни, Кула
2.Бојана Ковачевић, Црвенка
3.Драгана Леђенац , Кула
4.Жељка Ланчушки, Сивац
5.Никола Рачић, Црвенка
6.Мирјана Вујовић, Кула
7.Ивана Пјешчић, Кула
8.Саша Карталија, Сивац
9.Ивана Жујовић, Сивац

Према речима Саше Карталије из Сивца, који је аплицирао за пластенике, ова средства ће му значајно помоћи у унапређивању пословања. Пошто се његова породица већ годинама бави препродајом воћа и поврћа, пластеници ће му помоћи да употпуни посао тако што ће се од сад бавити и производњом. Он је за добијање средстава аплицирао и прошле године, међутим, био је одбијен. –Ове године сам имао више среће- каже Саша.

Бојана Ковачевић из Црвенке, добила је средства за унапређење сточарске производње. Она говори да је јако важно редовно пратити конкурсе и истиче како је најважније бити упоран, те да се труд увек исплати.
Наши саговорници потврдили су нам да административни део у процесу пријаве на конкурс није био компликован и да у том смислу нису имали проблема.

Циљ овог, али и других сличних конкурса је демографска обнова руралних подручја АП Војводине ради подстицања останка младих, односно њиховог повратка из градова. Како на територији наше локалне самоуправе постоје изузетно добри природни и климатски предуслови за развој пољопривреде, а недостатак капитала постепено се решава уз помоћ разних субвенција и олакшица, развој свих пољопривредних делатности имаће тенденцију раста.

Уз правилно дефинисане циљеве, приоритете и оквире деловања, али пре свега уз младе и одговорне људе, општина Кула моћи ће да изгради одржив и ефикасан пољопривредни сектор који може да се такмичи како на домаћем, тако и на светском тржишту.
За све информације и помоћ у вези са конкурсима и конкурсном документацијом, заинтересовани грађани могу се обратити Канцеларији за локални економски развој општине Кула.

Поделите

Коментари су затворени.