Zoohigijena u Kuli među najuspešnijim službama za udomljavanje pasa

0

Zoohigijenska služba „Šapica“ u Kuli, već godinama uspešno obavlja delatnost sklanjanja sa ulice i udomljavanja pasa. U njihovo prihvatilište smeštaju se napuštene i izgubljene životinje; životinje čiji vlasnici ne mogu više da se brinu o njima i životinje koje nadležni organ oduzme vlasniku.

Prema rečima Damjana Miljanića, direktora JKP „Komunalac“, u okviru kojeg je organizovana Zoohigijenska služba, prihvatilište u Kuli je među najboljima u Vojvodini.

-Po broju udomljenih i vlasnicima vraćenih pasa, naša služba zaista pokazuje značajne rezultate. Obavljamo delatnost pružanja usluga ne samo na lokalnom nivou, već i na nivou Zapadnobačkog okruga. Za sad je saradnja ostvarena sa opštinom Apatin-

Prethodne godine udomljeno je 70 pasa, dok je u prvih šest meseci ove godine već udomljeno 60, što predstavlja jedan od boljih rezultata na nivou države. Nakon što je uspostavljena saradnja sa jednom nevladinom organizacijom, nedeljno se od 3 do 5 pasa udomi i u inostranstvu.

Rukovodilac Zoohigijene Slobodan Bedičin, objašnjava da se hvatanje izgubljenih i napuštenih pasa vrši u toku redovne kontrole (sva naseljena mesta u opštini obilaze se najmanje jednom nedeljno), po prijavi građana i po prijavi nadležnih organa, službi, organizacija ili udruženja građana. Postupak hvatanja vrši se na human način, pri čemu se vodi računa da se pas ne zlostavlja i ne izlaže prekomernom stresu. Odmah po prijemu, vrši se čišćenje od parazita, a nakon 15 dana posmatranja u karantinu, sprovodi se sterilizacija-kastracija, vakcinacija i čipovanje. Prema osobinama i veličini, psi se potom raspoređuju u boksove. Udomljavanje psa je potpuno besplatno.

JKP „Komunalac“ dobio je i zvanični certifikat koji potvrđuje kontinuiranu uspešnost u funkcionisanju Sistema menadžmenta organizacije u Zoohigijeni. Kako bi nastavili u tom smeru, planirane su i nove investicije u objekat Službe.

-Prvo ulaganje će biti rekonstrukcija postojećih boksova u cilju poboljšanja kvaliteta i uslova u trenutnom smeštajnom kapacitetu, a projektom su predviđeni i novi boksovi- potvrđuje Miljanić.

Prihvatilište za pse otvoreno je za posetioce, uključujući decu školskog i predškolskog uzrasta, u cilju upoznavanja i edukacije o zbrinjavanju pasa, kao i njihovog potencijalnog udomljavanja.

IMG-92d84482936e6a1c7238d6e653f7e33a-V (1)

IMG_1773

Podelite

Komentari su zatvoreni.