Куљанкама награда за најбољи филм

0

На међународном филмском фестивалу ФРОМ, који се бави ромском тематиком, новинаркама из Куле Леи Котлици и Маји Леђенац, припала је награда за најбољи филм. Фестивал је одржан у „Држави уметности“ у Малом Иђошу од 29. јуна до 01.јула, где је приказано више од двадесет филмова из Србије, Босне и Херцеговине, Ирана, Канаде, Француске и Бугарске, укључујући филмове са партнерског фестивала „Балканс Беyонд Бордерс“.

Документарни интервју „Испричај своју причу“ који су урадиле Куљанке, говори о писцу Иштвану Фаркашу и његовом животном путу који га из родног града Сомбора води до Новог Сада, а потом и до Немачке, све до повратка у Србију и начина живота који тренутно води радећи као сакупљач секундарних сировина.

У жирију фестивала били су Даница Максимовић, Иван Карл и Иван Велисављевић, који су у образложењу истакли да победнички филм новински сажето и храбро даје прилику главном јунаку да исприча своју причу.

Филм је настао у оквиру истоименог пројекта који спроводи Центар за интеркултурну комункацију из Новог Сада, уз подршку Фонда за отворено друштво. Такође, основан је и сајт www.испричајсвојупричу.рс где су припадници различитих мањинских заједница у могућности да поделе своја лична искуства. Циљ пројекта је да се из перспективе личних прича, грађанима приближе осећања припадника мањинских заједница и њихов доживљај друштва у којем живе, како би се на тај начин допринело бољем међусобном разумевању, препознавању заједничких проблема и бољој комуникацији.

Поделите

Коментари су затворени.