Фестивал „Црвена ружа“

0

Традиционални Фестивал русинске културе „Црвена ружа“ биће одржан и ове године последњег викенда у јуну месецу, односно 29. и 30. јуна. То је највећи фестивал музичко-фолклорног стваралаштва Русина у Србији, где сваке године учествује просечно 800 извођача различитих програма, како из земље, тако и из иностранства.

У складу са бројем посетилаца претходних година, очекује се и овај пут око 3.000 гостију. Према речима организатора, у богатом програму наступиће учесници од 5 до 75 година, па ће сви који дођу без сумње пронаћи нешто у складу са сопственим интересовањима.

У петак 29. јуна, Фестивал ће бити отворен са ликовном изложбом Ларе Петковић, након чега ће у школском дворишту почети део манифестације у којем учествују најмлађи, назван „Црвени пупољак“. Касније, у вечерњим часовима почиње „Црвена ружа“, такмичење за најлепши глас, најбољу ауторску композицију и најбољи целокупан наступ. Такмичиће се 12 младих певача-аматера који имају од 15 до 26 година, а након проглашења победника, биће одржан концерт групе „Банда дрвена“.

Другог дана фестивала програм почиње у преподневним часовима, у Мајсторском дому, где ће бити изложба ручних радова и сувенира, као и радионица на тему старих заната у организацији Удружења жена „Бајка“ из Руског Крстура. Наступ културно-уметничких друштава „Одјеци равнице“ заказан је у 21 час и представља један од најзначајнијих делова манифестације. Осим русинског ансамбла, своје фолклорно умеће овде ће показати и гости из Сомбора. На завршници фестивала, концерт ће одржати „ Кикирики бенд“.

Музеј у Руском Крстуру биће отворен у петак и у суботу од 14.00 до 20.00 часова.
Цена улазнице за фестивал износи 200 динара, док је улаз за децу до 15 година слободан.
Већински покровитељ манифестације је Општина Кула, уз подршку Националног савета Русина и Министарства за културу.

Овде можете погледати целокупан програм фестивала:

Povolanka CR_2

Поделите

Коментари су затворени.